A befektetési célú ingatlanvásárlások aránya folyamatosan nőtt az elmúlt években Csehországban, miközben egyre több külföldi költözik Prágába - vette át a Hospodarské noviny hírét a Radio Praha. Ez éles ellentétben van a 2008-2009-es válság előtti időszakkal, amikor azért vásároltak ingatlanokat a kelet-közép-európai országban a britek és az írek, hogy biztonsági tartalékot képezzenek a gazdasági válságokra.

Marek Padevet, a PSN ingatlancég vezetője úgy véli, hogy a külföldiek biztonságos, jó munkalehetőségeket kínáló országnak látják Csehországot. Részben ez az oka, hogy az utóbbi időben megjelentek a piacon a németek és a franciák is.

A 2000-es évek elején a brit befektetők vásárolták meg az új építésű ingatlanok 30 százalékát, ám ma már sokan azt tervezik, hogy nyugdíjas éveiket Prágában töltik. Az említetteken kívül izraeliek, olaszok és osztrákok is vannak köztük.

Az elmúlt két évben az új építésű otthonok esetén a Prágában lebonyolított adásvételek 30-40 százaléka befektetési célú volt. A szakértők a régi lakások esetén 15 százalékra becslik ezt az arányt. Az otthonok 10-12 százaléka kerülhetett külföldiek, főként szlovákok kezébe. Az utóbbi időben az oroszok szorultak vissza, főként az EU Moszkva elleni szankciói és a rubel gyengesége helyett.