A világ sok nagyvárosában csökkent az albérletpiaci ár a koronavírus megjelenése óta. Ide tartozik például London, ahol a kiadó lakások ára 2021 második negyedévében átlagosan 1000 euró volt, mely 3 százalékos csökkenést jelent 2019-hez képest - derül ki az Ingatlannet.hu elemzéséből. Bécsben is 3 százalékos volt a visszaesés mértéke, viszont az osztrák fővárosban ennek eredményeképpen 2020 második negyedévében 940 euró lett az átlagos havi bérleti díj.

Nagyobb csökkenés volt Barcelonában (9 százalék), Torinóban (12 százalék - átlagosan 790 euró) és Münchenben (16% - átlagosan 1300 euró).

Párizs egyike a kevés kivételnek: a francia fővárosban évek óta folyamatosan emelkednek az albérleti díjak, 2019 negyedik negyedéve és 2021 második negyedéve között 5 százalékkal átlag 1900 euróra drágult egy lakás havi bérlésének díja. Részben a brexit miatt áttelepülő cégek okozzák ezt. Hágában is magasak az albérleti díjak Európán belül: az elmúlt másfél évben 4 százalékos átlag emelkedéssel most 1260 euró egy lakás havi bérlésének a díja.

Milánóban, Reykjavíkban és Frankfurtban is az áremelkedő tendencia a jellemző az albérletpiacon, melynek mértéke a koronavírus megjelenése óta 2-9 százalék - írja az Euronews.

Magyarországon akad példa áresésre és áremelkedésre is: Székesfehérvár, Miskolc albérletárai is követni kezdték ezt a zuhanó ütemet, de a pandémiás időszak azonban néhány városban (pl.: Debrecen, Pécs, Szeged) nem az elvárt csökkenést eredményezte, sőt inkább folytatódott az emelkedő tendencia.

Valószínűleg 2021 második fele már stabilizálódást hoz majd magával és várhatóan a piac a fellendülés jeleit fogja mutatni, mind a keresletet, mind az árakat tekintve. Budapestet kiemelve a sorból, az albérletpiaci árak drágulásával számolhatunk az elkövetkezendő hónapokban. A felsőoktatásba felvételt nyert leendő hallgatók ugyanis élénkítik a keresletet, amivel együtt a bérleti díjak is kövérebbre duzzadhatnak. Viszont a felvételik után sem várható, hogy a fővárosi árak berobbannának.