Idén az első negyedévben két irodaépülettel, összesen mintegy 25 ezer négyzetméterrel bővült a budapesti modern irodaállomány. Átadták a 22 ezer négyzetméter kiadható területtel rendelkező Univerzum Office Building épületet a Dél-Buda alpiacon, illetve a Nem-központi Pest alpiacon a JA4 Loft Offices irodaházat, amelyben 2,7 ezer négyzetméter terület bérelhető.

A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg csaknem 4 millió négyzetmétert tesz ki, ebből közel 3,3 millió négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, a fennmaradó mintegy 640 ezer négyzetméter saját tulajdonú irodaház.

Az első negyedévben az üresedés területek aránya 9 százalék volt, ami 0,1 százalékpontos negyedéves csökkenést és 2,8 százalékpontos éves növekedést jelent. 2021 első negyedévében a legtelítettebb alpiac közel 5 százalékos üresedéssel Észak-Buda, míg továbbra is az Agglomerációban a legmagasabb az üresedési ráta, a kihasználatlanság meghaladja a 27 százalékot.

A nettó abszorpció a negyedév során pozitív tartományba került, összesítve kicsit több mint 5 ezer négyzetméterrel nőtt a teljes elfoglalt állomány méret.

A bruttó kereslet 2021 első negyedévében mintegy 75 ezer négyzetmétert tett ki, ami az előző negyedévhez képest 13 százalékos, az előző év azonos időszakához mérten 6 százalékos csökkenés.

A teljes keresleten belül 48 százalékkal vezetnek továbbra is a szerződéshosszabbítások, az új szerződések a kereslet 41 százalékát, míg a bővülések 6, az előbérleti szerződések 3 százalékot tettek ki, 2 százalék került saját tulajdonba.

A legmozgalmasabb piac legmagasabb alpiac a Váci úti folyosó, a teljes volumen 51 százalékát itt kötötték le a bérlők. A Dél-Buda és Pest-Központ alpiacok egyformán, 13 százalékkal, a Belváros alpiaca 8 százalékkal részesedett a lekötött területekből.

A BRF összesen 120 bérleti szerződést regisztrált az első negyedév során, átlagos méretük 624 négyzetméter volt. Öt szerződésben haladták meg a 2 ezer négyzetmétert, a megállapodások közül hármat hosszabbításra hoztak tető alá, emellett született két új tranzakció.

A negyedév legnagyobb új ügyletét az Agora Hub és Agora Tower épületeiben kötötte a Huawei, összesen mintegy 7200 négyzetméteren, míg a legnagyobb szerződéshosszabbítás egy 11,5 ezer négyzetméteres területre szólt a Thirteen Globe irodaházban. A legnagyobb előbérleti szerződés a Váci úti folyosón épülő Green Court Office-ban született, ahol a Randstad írt alá mintegy 1400 négyzetméter területre.