Új fejlemény az albérletpiacon - örülhetnek a diákok

Várhatóan július 23-án hirdetik ki a felsőoktatási intézmények a felvételi ponthatárokat. Ahogy minden évben idén is roham várható az albérletekért az egyetemi hallgatók körében. Az Otthon Centrum (OC) adatai szerint ezen a nyáron a diákok akár 20 százalékkal olcsóbban is találhatnak kiadó lakást.
Szepesi Anita, 2020. július 17. péntek, 14:43
Fotó: Unsplash

Izgalmas időszaknak néz elébe a nagyvárosok albérlet-piaca a következő hetekben. Mint minden évben ezrével jelennek meg az albérlet után vadászó egyetemisták, idén azonban kicsit más a helyzet. A járvány hatására alaposan megváltozott az albérletpiac is. A turisztikai célú lakások egy része ugyanis visszatért a hosszú távú bérleti piacra, amely a kínálat bővülését eredményezte, jobb alkupozícióba hozva ezzel a leendő bérlőket, nemcsak az árat, de az elvárható minőséget illetően is.

A hirdetésekben megjelenő díjaknál - a kedvező alkupozíciónak köszönhetőn - négyzetméterenként akár 5-600 forinttal olcsóbban kötöttek bérleti szerződéseket a diákok körében népszerű fővárosi kerületekben (VI., VII., IX., XIII.) - hangsúlyozta Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője. Különösen a belső kerületekben jelentek meg korábban turistáknak bérbeadott lakások az albérleti piacon, amelyek révén a megszokottnál igényesebb ingatlanok kerültek a kínálatba, immáron nemcsak az árazás, de a lakások minősége terén is erősítve a versenyt

Íme, a bérleti díjak

Ez azt jelenti, hogy a budai oldalon az egy szobás lakásokat 110-140 ezer forintért, kétszobás lakásokat 115-160 ezer forintért, míg az ennél nagyobb, 3-4 szobás lakásokat 150 ezer forinttól lehet bérelni. A pesti belső kerületekben a legtöbb idén kiadott egy szobás lakás a 100-130 ezer forintos tartományban maradt.

A nagyobb, két-három szobás ingatlanok bérleti díja ennél magasabb, 150-200 ezer forint, de az említett ársáv alatt és felett is akadt bérbeadott lakás idén. Azok a diákok, akik vállalják az összeköltözést diáktársaikkal, akár havi 80 ezer forintért bérelhetnek belvárosi lakást a nagyobb egyetemek közelében, míg panellakás bérlése esetében 50 ezer forintból is megoldható a diákok lakhatása- tette hozzá Soóki-Tóth Gábor.

Mi a helyzet vidéken?

A vidéki albérletpiacon 10-20 százalékos az áresés, a kínálati árak és a szerződésekben szereplő díjak között négyzetméterenként mindössze 100-200 forintos különbség tapasztalható. Debrecenben és Szegeden 2020 második negyedévében csökkent a bérbeadásra kínált lakások száma 2019  negyedik negyedévéhez képest, ugyanakkor Győrben közel 15 százalékkal több lakást hirdettek meg az említett időszakban.

Az elemzési vezető elmondta, hogy Debrecen belvárosában 90-130 ezer forintért adtak ki 1-2 szobás lakásokat, ugyanakkor a külső városrészekben már 60 ezer forintért is volt bérbeadó ingatlan. A nagyobb lakások és házak bérlése ennél jóval drágább 4-5 szobás házat 290 - 300 ezer forintért vettek bérbe a népszerű kertvárosi területeken. Szegeden a belvárosban havi 80 ezer forintért is lehet stúdiólakás bérelni, de jellemzően nagyobb, 2-3 szobás ingatlant adtak ki, ezek havonta 130-170 ezer forintért voltak elérhetők idén. Ugyanakkor Miskolcon már 55 ezer forintért is találhatnak a diákok albérletet, de a belvárosi nagyobb lakásokért itt is többet, akár ennek háromszorosát kell fizetni. A dunántúli egyetemvárosok piacán 100 ezer forint alatt nem lehet kis lakást bérelni, Pécsett 110 ezer, Győrben 120 ezer forint az átlagos bérleti díj.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Susala, 2020.07.18 18:44

Megy a nyálverés nyomorúságos pitiáner pár ezer forinton... szánalmas... semmivel nem könnyebb kifizetni 50 ezer forintot havonta mint 55 ezret... az egész röhejesen pitiáner kicsinyes vakítás... HA FELÉRE CSÖKKENTEK VOLNA AZ ÁRAK, mondjuk 60 ezer helyett ugyanazt a szobát meg lehetne kapni havi 30 ezerért, na az valami lenne... de ez csak nesze semmi fogd meg jól, miről már mióta halhatjuk nyünyögést.... kretének...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html