Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár még csak két hónap telt el az évből, a lakáspiac erős évre számíthat a legfrissebb adatok szerint - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből. Az eladó lakások iránti érdeklődések száma 20 százalékkal növekedett tavaly februárhoz képest. A portál szakértőinek becslése idén februárban 10 200 hasznát lakóingatlan cserélhetett gazdát, ami éves szinten 2 százalékos, idén januárhoz képest pedig 9,6 százalékos emelkedést jelent.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint számítani lehetett arra, hogy az állami lakásprogram új elemeinek kedvező hatása hamar láthatóvá válik. Januárban még a tranzakciók száma 2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, februárban viszont már 2 százalékos volt a többlet.

A lakáseladásokhoz kötelezően készítendő energiatanúsítványok és az ingatlan.com-on meghirdetett ingatlanok iránti kereslet adatai szerint a felújítandó, nagy energiafogyasztású lakások száma jelentősen nőtt a forgalomban. A két legrosszabb energetikai kategóriába (II és JJ) sorolt ingatlanokra 17 százalékkal több energiatanúsítvány készült mint tavaly februárban.

A következő hónapokban még erőteljesebben növekedhet a lakáspiaci forgalom tavalyhoz képest, de ebben a koronavírusnak meghatározó szerepe lehet. Tavaly tavasszal ugyanis a járvány magyarországi megjelenése miatt visszaestek az eladások, ami miatt idén márciusban és áprilisban akár 40-50 százalékkal több adásvételre is sor kerülhet éves összevetésben - olvasható az összefoglalóban.