Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése májusban (a szezonálisan kiigazított adatok alapján) számottevően romlott, lényegében visszatért a márciusi szintre. Ugyanakkor a nyers adatok kedvező irányú változásról tanúskodnak. Májusban a cégek 21 százaléka növekvő, 19 százaléka csökkenő termelésről számolt be, szemben az áprilisi 24 - 24 százalékkal. A magas és mélyépítők termelési pozíciói nem tértek el, de az 50 főnél kisebb létszámú kisvállalatoknak továbbra is valamivel nehezebb, mint a nagyobb cégeknek. Egy éve a jelenleginél jóval kedvezőtlenebbül látták a termelést a vállalkozások, 2013 májusában 19 százalékuk növekedésről, míg 37 százalékuk csökkenésről tudósított.

A rendelésállományok értékelése májusban - a szezonálisan kiigazított adatok szerint - némileg romlott áprilishoz képest, de a márciusinál még mindig jóval kedvezőbb. A nyers - azaz szezonálisan nem kiigazított - adatok változatlan helyzetre utalnak: májusban a válaszadó vállalkozások 15 százaléka magas, míg 29 százalékuk alacsony rendelésállományról számolt be. Ugyanez a két arány áprilisban rendre 19 és 33, egy éve 12 és 55 százalék volt. A mélyépítéssel foglalkozó és a nagyobb cégek helyzete továbbra is kedvezőbb.

Építőipari bizalmi indexek*, 2011-2014 (szezonálisan kiigazított adatok)

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

*/ Az építőipari bizalmi index a rendelésállomány megítélése valamint a foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások alapján számított mutató, értéke +100 és -100 között változhat. E mutató az ágazat cégeinek kilátásait egyetlen számba sűrítve mutatja be.

 

A foglalkoztatási kilátások - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - májusban némileg romlottak az előző hónaphoz képest, de a márciusi várakozásoknál határozottan kedvezőbbek. A nyers adatok is kissé romló kilátásokra utalnak. A májusi felmérés eredménye szerint a cégek 16 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 12 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Áprilisban ugyanez a két arány rendre 21 és 12, egy évvel ezelőtt 14 és 19 százalék volt. A mélyépítők e téren valamivel derűlátóbbak a magasépítőknél.

Többen készülnek árcsökkentésre

Májusban a cégek 6 százaléka tervezi, hogy a következő három hónapban emeli a termelői árakat, míg 8 százalékuk árcsökkenésre számít. Egy hónappal ezelőtt rendre 8 és 6, egy évvel ezelőtt pedig 7 és 18 százalékuk vélte így.

A termelés bővítését korlátozó tényezők között csaknem egyforma gyakorisággal említették a vállalkozások a kereslet hiányát és a bizonytalan gazdálkodási környezetet, harmadikként továbbra is a vevők fizetési késedelmei jelentik a legnagyobb akadályt.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése az áprilisi komoly javulás után májusban kissé romlott (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers adatok is a korábbinál picit kedvezőtlenebb kilátásokra utalnak. Májusban a válaszadók 26 százaléka számított javulásra és 13 százalékuk romlásra.