Az építőipart elsősorban nem közvetlenül érintette a pandémia és a korlátozások, de a szektor teljesítménye a hivatalos (KSH) statisztikák szerint 2020 nagy részében jelentősen elmaradt az egy évvel korábbitól. 

A G7 portál megnézte a legnagyobb - 15 milliárd forintnál nagyobb - árbevételű cégek elmúlt évi teljesítményét, hogy hogyan vészelték át a járványt. A kiválasztott 45 cég között 12 külföldi, 17 NER (kormányközeli) és 16 egyéb magyar tulajdonú vállalat volt. (Az utóbbiak között is vannak szép számmal olyan cégek, amelyek például támogatják a felcsúti vagy az eszéki focicsapatot: Szabadics, Euroaszfalt, A-Híd, Bayer Construct, sőt, ott találni az osztrák hátterű Strabag és Swietelsky vállalatokat is.)

A 45 építőcég összes árbevétele 2020-ban 1791 milliárd forint volt. Ez egy hajszállal kevesebb az egy évvel korábbinál, de majdnem duplája a 2017-esnek, ami jól mutatja a fejlődés dinamikáját, és a piac fokozatos koncentrálódását, hiszen a teljes ágazat ilyen ütemben nem bővült - jegyzi meg a cikkíró.

Kép: G7

A legnagyobb cégek árbevételén belül hat éve még 40 százalék volt a jelenleg kormányközeli tulajdonban lévők részesedése, tavaly viszont már több mint 50 százalék. A profitból pedig még nagyobb hányad jut nekik: 2020-ban a 45 vezető építőipari vállalat együttes nyereségének kétharmada valamely NER-vállalat tulajdonosát gazdagította - összesített a G7.

Az egy alkalmazottra jutó nyereséget nézve az abszolút rekorder Mészáros Lőrinc egyik cége, a Mészáros és Mészáros Kft., ennél az elmúlt két évben 900 milliós bevétel és 120 millió forintot meghaladó nyereség jutott minden egyes alkalmazottra.