Ez év májusában az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt, az épületeké 27,2, az egyéb építményeké 46,7 százalékkal. Az épületek építésének növekedése májusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés - az alacsony bázis mellett - út- és vasútépítési munkák következtében bővült.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 25,7, az egyéb építményeké 51,9, a speciális szaképítésé 32 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 53,2 százalékkal emelkedett. Ezen belül a két építményfőcsoport ellentétesen változott: az épületek építésére kötött szerződéseké 12 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 99,5 százalékkal nőtt. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés sportlétesítményekre, valamint közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötött szerződések eredménye.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene május végén 94,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 38,5, az egyéb építményeké pedig 132 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Az első öt hónapban az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 26,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

Kép forrása: Pixabay.com