Jó hír jött a húzóágazatból

Júniusban az építőipari termelés volumene 27 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építéséé 26, az egyéb építményeké 30 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján júniusban az építőipar termelése 1 százalékkal bővült az előző hónaphoz képest. A második negyedévben az építőipar termelői árai 4,6 százalékal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH.
Szepesi Anita, 2017. augusztus 10. csütörtök, 09:00
Fotó: MTI Fotó

Év/év alapon mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt, az épületeké 26 az egyéb építményeké 30  százalékkal. Az épületek építésének növekedése júniusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés - az alacsony bázis mellett - út- és vasútépítési munkák következtében bővült.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 18, az egyéb építményeké 29, a speciális szaképítésé 33 százalékkal nőtt 2016 júniusához képest.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 40 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 27, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 48 százalékkal. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés útépítésekre, illetve vasútfejlesztésre kötött szerződések eredménye.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene június végén 95 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 41, az egyéb építményeké 127 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Az első félévben az előző év azonos időszakához képest 27 százalékkal bővült az építőipari termelés volumene.

Így változtak az árak

A második negyedévben az az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 7,8, az egyéb építmények építésénél 2,6, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 4,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva.  Az előző negyedévinél az építőipar árai 1,4 százalékkal magasabbak voltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.08.10 09:33

Na, ez a lufi. Állami és uniós pénzekből, a kormány által haveroktól megrendelt építkezések csak a látszat.
Ha másra nem is, erre a statisztikára jó volt a Vizes VB 170 milliárdja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html