Keleti nyitás: ötmiliárdból vesz nagykövetségnek valót Pekingben a magyar állam

Magyarország pekingi nagykövetsége új helyre költözhet, ennek érdekében bő ötmilliárdért ingatlant vesznek - derül ki a 2045/2017-s kormányhatározatból.
Domokos László, 2017. december 28. csütörtök, 14:30
Fotó: Pixabay

Eszerint a kormány Magyarország külpolitikai és külgazdasági érdekeinek érvényesülése érdekében - figyelemmel a költséghatékonysági és gazdaságossági szempontokra - egyetért a pekingi nagykövetség elhelyezését biztosító, a Chaoyang kerület, Dongzhimenwai Dajie 10. szám alatt található, a reprezentációs céloknak megfelelő ingatlan megvásárlásával. (A nagykövetség jelenleg a San Li Tun, Dong Zhi Men Wai 10 címen található.)

A kabinet egyúttal felhatalmazza a külgazdasági és külügyminisztert, hogy folytasson tárgyalásokat az Ingatlan tulajdonosával az Ingatlan megvásárlásáról azzal, hogy a tulajdonszerzés költségei - ideértve az Ingatlan vételárát is - az 5,3 milliárd forintot nem haladhatják meg - olvasható a Magyar Közlönyben.

A nemzeti fejlesztési miniszter dolga pedig az lesz, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján gondoskodjon az ingatlan Külgazdasági és Külügyminisztérium részére történő vagyonkezelésbe adásáról, a tulajdonjog megszerzését követően azonnal. A külgazdasági és külügyminiszternek pedig előterjesztést kell készíteni a kormány részére az ingatlan felújítási tervéről.

Címlapkép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK