Az építőanyagok iránti növekvő kereslet bizonyos termékcsoportoknál több hónapos várólistákat eredményez, a megnövekedett igény egész Európában jelentkezett. A külföldi gyártókat is nem egy esetben arra kényszerültek, hogy csökkentsék az olcsóbb magyar piacra kiadott értékesíthető kvóta mennyiségét. A gyártói kapacitások szűkössége miatt néhány termék esetében már most is 4-5 hónapra igazolják vissza a rendeléseket, így egy-egy kevésbé általános, standard méretektől eltérő igény esetén akár negyed év is lehet a várakozási idő.

Az újHÁZ Centrum esetében jelenleg a szálas hőszigetelő anyagok beszerzése jelenti a legnagyobb problémát, bizonyos terméktípusok esetében 2-6 hónap a várakozási idő, míg a téglánál egy-két hónapos átfutási időre kell számítani.

A felpörgött kereslettel párhuzamosan az árak is drasztikusan nőnek. A nehéz-építőanyagok, így a tégla és a beton esetében az árnövekedés a 15-20 százalékot is elérhette, más terméknél csupán 2-3 százalékos emelkedés realizálódott. A hiánytermékek esetében bőven tíz százalékot meghaladó mértékű az áremelkedés, ami a teljes portfóliót tekintve átlagosan 5-10 százalékosnak mondható.

Az áremelkedések mögött a gyártói kapacitásbővítések elmaradásán túl a munkaerőhiány is megjelenik, a megyeszékhelyek fizikai dolgozóinak felkutatása különösen nagy kihívás elé állítja az építőanyag-kereskedelmi hálózat tagjait - állapítja meg az elemzés.

A gyártók nem tudnak maximális kapacitáson termelni, mi pedig nem tudunk maximális mennyiségben vevőt kiszolgálni - mutatnak rá. Úgy vélik, a vevőket ez kellemetlen és kényszerű kompromisszumokra kényszeríti. Ha a kőműves jelzi, hogy jövő héten jönne térkövet lerakni, akkor nem feltétlenül az a kérdés, hogy milyen térkő tetszik a vevőnek, hanem mi az, amit jövő hétre be tud szerezni. (Súlyos bajokkal a háttérben hasít a sikerágazat.)