Kényszerhelyzetben az építtetők - se munkaerő, se építőanyagok

Többnapos csúszásra számíthatnak az építőanyagok megrendelői, a polisztirolgyöngy, a kavics és a homok is várólistás - figyelmeztet az újHÁZ Centrum elemzése.
Szepesi Anita, 2018. április 27. péntek, 12:01
Fotó: Napi.hu

Az építőanyagok iránti növekvő kereslet bizonyos termékcsoportoknál több hónapos várólistákat eredményez, a megnövekedett igény egész Európában jelentkezett. A külföldi gyártókat is nem egy esetben arra kényszerültek, hogy csökkentsék az olcsóbb magyar piacra kiadott értékesíthető kvóta mennyiségét. A gyártói kapacitások szűkössége miatt néhány termék esetében már most is 4-5 hónapra igazolják vissza a rendeléseket, így egy-egy kevésbé általános, standard méretektől eltérő igény esetén akár negyed év is lehet a várakozási idő.

Az újHÁZ Centrum esetében jelenleg a szálas hőszigetelő anyagok beszerzése jelenti a legnagyobb problémát, bizonyos terméktípusok esetében 2-6 hónap a várakozási idő, míg a téglánál egy-két hónapos átfutási időre kell számítani.

A felpörgött kereslettel párhuzamosan az árak is drasztikusan nőnek. A nehéz-építőanyagok, így a tégla és a beton esetében az árnövekedés a 15-20 százalékot is elérhette, más terméknél csupán 2-3 százalékos emelkedés realizálódott. A hiánytermékek esetében bőven tíz százalékot meghaladó mértékű az áremelkedés, ami a teljes portfóliót tekintve átlagosan 5-10 százalékosnak mondható.

Az áremelkedések mögött a gyártói kapacitásbővítések elmaradásán túl a munkaerőhiány is megjelenik, a megyeszékhelyek fizikai dolgozóinak felkutatása különösen nagy kihívás elé állítja az építőanyag-kereskedelmi hálózat tagjait - állapítja meg az elemzés.

A gyártók nem tudnak maximális kapacitáson termelni, mi pedig nem tudunk maximális mennyiségben vevőt kiszolgálni - mutatnak rá. Úgy vélik, a vevőket ez kellemetlen és kényszerű kompromisszumokra kényszeríti. Ha a kőműves jelzi, hogy jövő héten jönne térkövet lerakni, akkor nem feltétlenül az a kérdés, hogy milyen térkő tetszik a vevőnek, hanem mi az, amit jövő hétre be tud szerezni. (Súlyos bajokkal a háttérben hasít a sikerágazat.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.04.27 17:58

Gyertek haza rabszolgák, könyörgünk! Meg építőanyagot is hozzatok a fáraónak!

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mandokilaci, 2018.04.27 17:47

@tarosPifta: Nyilván te sem értel hozzá ezért írsz butaságot.Nem ugy van hoyg bemégy, aztán 5 perc múlva tudsz házat építeni. Hosszú éveket kell tanulj ehhez és gyakorlatot szerezz .Egy szalagnál 10 perc alatt betanulsz pár fogást .Mi meg 5 X több pénzért nyugaton építjük a kapitalizmust .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.04.27 12:06

A fiúk nem a bányában dolgoznak, hanem a multiknál, és már onnan nincs kedvük visszamenni a szabad ég alá, porba dolgozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html