A debreceni Keviép Építőipari Kft. építheti meg nettó 1 milliárd 904 millió forintért Nyíregyháza új sportuszodáját, amit az állam finanszíroz. "A magyar kormány támogatja a fejlesztést, ami nem kerül egyetlen forintjába sem a városnak. A beruházás mintegy bruttó 2,5 milliárd forintba kerül, ennek 750 millió forint az önereje, ezt is megkapjuk" - mondta Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a munkaterület múlt heti átadásakor a szon.hu cikke szerint.

A közbeszerzési eljáráson a szerződés előzetesen becsült értéke nettó 1,844 milliárd forint volt - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A közbeszerzés kiírója a nyíregyházi Aqua Sport Egyesület volt.

A Bujtosi sportuszoda a Hunyadi és a Szegfű utca sarkán épül (a Continental Aréna sportcsarnok mellett), az megfelel majd a FINA előírások által támasztott követelményeknek, és nemzetközi úszó és vízilabda sportesemények lebonyolítására is alkalmas lesz, egyebek mellett 50x25 méteres, 10 pályás versenymedence létesül, 220 centiméteres vízmélységgel, valamint egy 11x25 méteres tanmedence 70-120 centiméterig változó vízmélységgel.

A közbeszerzésen a Keviép mellett két cég pályázott, a nyíregyházi Nyír-Wetland Kft. és a gyulai Futizio Kft. A cégeknek azonban nem sok esélyük volt a - fővárosi Duna Arénát 43 milliárd forintért felépítő - Market Építő Zrt. referenciáival megtámogatott Keviéppel szemben. (Kiderült, hány milliárdért építhet Garancsi István cége - ezt a cikket olvasta?)

Az ajánlattételhez szükséges referenciákat két cég is igazolt a Keviépnek. A közbeszerzési dokumentumok szerint a szerződés teljesítésébe alvállalkozóként bevont Market Építő igazolt egy közhasználatú, nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas, FINA előírás szerinti, minősített 50 méteres úszómedence megvalósítására vonatkozó referenciát, a vízgépészeti technológiával együtt, legalább 3000 négyzetméteres nettó szintterülettel.

A Keviép másik alvállalkozója, a nyíregyházi Dicső és társa Kft. pedig egy közhasználatú építményre vonatkozó mélyépítési (cölöpözés és/vagy résfal készítésre vonatkozó) referenciát igazolt a Keviépnek.

A nyertes kivitelezővel július 23-án kötöttek szerződést.

A kép forrása: Shutterstock.