A kormány pénteken meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot. A kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzeti kilakoltatási moratórium változatlan formában hatályban marad, egészen a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszakot követő 15. napig. 

Várhatóan tehát őszig nem lehet ingatlan kiürítése iránt, azzal összefüggésben intézkedni, valamint ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt foganatosítani.

A meghosszabbított kilakoltatási moratórium köre tágabb, mint az általános téli moratóriumé: minden ingatlanra kiterjed, nem csak a lakóingatlanokra, valamint minden kötelezettre érvényes, nem csak a magánszemélyekre.

Fontos, hogy az országgyűlési ülésszakok kezdő dátuma nem állandó, tehát egészen annak kitűzéséig nem lehet majd tudni, hogy a gyakorlatban meddig védi az érintetteket a moratórium

- hívja fel a figyelmet az Utcajogász Egyesület jogvédő civil szervezet, amely szerint ez komoly bizonytalanságokat okozhat mind a lakók (adósok), mind pedig a végrehajtást kérők (lakástulajdonosok, hitelezők) számára.

Az Utcajogász Egyesület üdvözlendőnek tartja a kormány lépését, amivel az meghosszabbította a veszélyhelyzeti kilakoltatási moratóriumot. Az egyesület önkénteseinek tapasztalatai szerint viszont

mind az adósok, mind pedig a hivatalos szervek számára problémát jelent, hogy a végrehajtásra vonatkozó jogszabályok előreláthatatlanok és bizonytalanok.

Mivel az ellentmondásosság és az előreláthatatlanság nem csak a veszélyhelyzeti, de a végrehajtási jogi jogszabályokat általában jellemzi, az egyesület idén februárban elindította Végrehajtási Jogi projektjét, amelynek célja, hogy az Országgyűlés megreformálja az elavult és ellentmondásoktól terhelt Végrehajtási törvényt - jegyzik meg a civilek.