Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai statisztikai hivatal (NBS) vasárnap azt közölte, hogy a hetven legnagyobb városban az új lakások átlagára 1,4 százalékkal nőtt augusztusban az előző hónaphoz képest, amikor az emelkedés kisebb, 1,1 százalék volt.

Az augusztusi drágulás a legnagyobb 2016 szeptembere óta és az ázsiai országban különböző ütemben már negyvenedik hónapja tart az új lakások áremelkedése.

Éves összevetésben az új lakások ára 7 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusit. Júliusban a növekedés 5,8 százalék volt.

Augusztusban a vizsgált 70 városból 67-ben jegyeztek fel drágulást, júliusban a szám 65 volt.

Az utóbbi pár évben ugrásszerűen emelkedtek a lakásárak Kínában, különösen a legnagyobb városokban, és emiatt sokan attól tartottak, hogy eszközbuborékok alakulnak ki. A spekuláció megfékezésének érdekében a helyi kormányzatok szigorították a lakásvásárlás feltételeit és emelték a jelzáloghitel felvételéhez szükséges minimális önerő arányát, ennek köszönhetően a lakásárak emelkedésének üteme a tavalyi év második felében elkezdett lassulni.

A kormány erőfeszítése ellenére azonban az utóbbi hónapokban ismét felgyorsult az új lakások drágulása.

Napokban közölt adat szerint a júliusi 634,4 milliárd jüanról augusztusban 701,2 milliárd jüanra (102,5 milliárd dollár, 1 jüan=40,33 forint) emelkedett a háztartások által felvett hitelek összege, ennek túlnyomó része jelzáloghitel volt.

A fotó forrása: Pexels.com/Ayala.