A kormány brutális illetékkel szorítaná vissza a spekulációt

A kormány jövő februártól durva illetéket szabna ki a belterületbe sorolt ingatlanok után - hívta fel a figyelmet az Mfor.hu.
Domokos Erika, 2019. november 16. szombat, 12:48
Fotó: Pixabay

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter jegyzi a törvényjavaslatot. A javaslat lényege, hogy azon külterületi ingatlanok után, amelyeket belterületbe sorolnak át, egy új adót - pontosabban illetéket - vetnek ki 2020. február elsejétől. Az illeték mértéke az az ingatlaneladás nyereségének 90 százaléka lehet.

A törvényjavaslat indoklása szerint ezen ügyletek kizárólag spekulációs célokat szolgálnak, ezért kell a kétféle érték különbözete után kivetni az említett mértékű közterhet - áll az Mfor.hu cikkben.

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón az elmúlt évek elképesztő értéknövekedésével magyarázta a szabályozás szükségességét. Ötvenszeres az árkülönbség a szántóföldek és a 2018-as építési telek eladási árát nézve. A kormány ennek kíván gátat vetni az új adó bevezetésével. 2002 és 2019 között 3169 hektárral nőtt a belterületbe vont földterületek nagysága.

Annyi könnyebbséget engedne a szabályozás, hogy csak azon ingatlanok kerülnének az illetéket szabályozó törvény hatálya alá, amelyeket az értékesítést megelőző 10 éven belül vontak belterületbe. Továbbá csak azok az ingatlanok, amelyeknél a belterületbe vonásra jövő január után kerül sor - ismertette a szabálytervezetet a portál.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2019.11.16 21:23

Hát igen, az 500 milliárd, amit be fognak szó nélkül fizetni az EU-nak, csak ne vizsgálódjanak. Azért érdekes ez az EU is, őt is le lehet fizetni ezek szerint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2019.11.16 20:38

A spekulációnak az ilyen módon történő visszaszorítását nagyon is támogatom!Spekulációval senki ne szerezzen anyagi, sőt semmiféle előnyt, és ha az előnyök teljes elvétele történne, akkor sem érné hátrány az elkövetőt, mert megmaradna neki az az érték, ami a spekuláció előtt volt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html