Közös költséggel tartozik?- Levonhatják a fizetéséből

A februári jogszabály módosításnak köszönhetően lehetőség van arra is, hogy jogerős fizetési meghagyással a nemfizető béréből tiltsák le a hátralékot - írja a Híradó.hu.
Napi.hu, 2016. február 23. kedd, 17:24
Fotó: Napi.hu

A közösköltség-hátralék biztosítékául szolgáló jelzálogjogot februártól már csak azután lehet bejegyeztetni az ingatlanra, ha az elindított fizetési meghagyás jogerős és végrehajtható. Így megszűnt az a gyakorlat, miszerint a közgyűlésnek elegendő megszavazni vagy a közös képviselőnek felhatalmazás alapján jogerős ítélet nélkül lehetséges elindítani a jelzálogjog bejegyzést.

Nem lehetetlen a gyors behajtás

Az új szabályozás alkalmazásához gyorsított eljárásokra lesz szükség - mondta a portálnak Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke. Csak így lehetne az elhúzódó behajtásoknak elejét venni - tette hozzá.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy Budapesten pozitív változás tapasztalható a végrehajtói munkában. Példaként említette, hogy nemrégiben jogerős fizetési meghagyással egy hét alatt sikerült 700 ezer forintos tartozást behajtani. Az ingatlanra jelzálog került, a munkabér 33 százalékát levonták, sőt még két személygépkocsit is lefoglaltak.

Az ilyen precedens és sikeres történetek a többi tulajdonost is elgondolkodtatják, és inkább megfizetik a hátralékukat - mondta. De vannak akár évekig elhúzódó eljárások is.

A munkabérből levonható

A jogszabályváltozás lehetőséget ad arra is, hogy a hátralékos tulajdonos magánokirati formában kiadott nyilatkozatban elismerhesse tartozásának mértékét, jogszerűségét és fennállását. Ilyen esetben azonnal megindulhat a végrehajtás, ami a jelzálogjog bejegyzés mellett a munkabér 33 százalékának megterhelését, az ingóságok lefoglalását, szélsőséges esetben árverést jelent. A több éves, meg nem fizetett adósságoknál érdemes árverést tartani.

A felelősség a közös képviselőké

A közös képviselőnek kell megfelelően és időben érvényesíteni a társasház érdekeit ahhoz, hogy a ne a nemfizető lakók kerülhessenek előnyös helyzetbe. Könnyebben és gyorsabban behajthatók a hat hónap alatti tartozások. Nagy "fegyver" lehet még a folyamatos tájékoztatás is. El kell mondani a hátralékkal rendelkező tulajdonosoknak, hogy a nemfizetés következményei milyen további anyagi terheket jelenthet számukra - magyarázta a MaKKE szakmai igazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2016.02.23 19:54

@csaba1002:

Nálunk nemrég kódos lett a lift is: ösztönző erő a fizetésre...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.02.23 19:53

"Közösköltséggel tartozik?- Levonhatják a fizetéséből"

Jó hír!
Rengeteg élősködő féreg van a panelházakban (olyanok is akik egyébként piperkőc ruhában járnak és fullra fel van újítva a lakásuk - mint a volt szomszédunknak - aztán amikor kitették őket még az öntöttvas radiátorokat is lefűrészelték...).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba1002, 2016.02.23 17:55

Majdnem egy millió tartozásból sikerült 40000Ft-t levonni a munkabéréből, aztán átment feketébe dolgozni a kedves lakótárs. A lakásán 12millió kölcsön van, egy árverésnél viszi a bank az összes pénzt. A szomszédok képébe röhög, és NEM fizet. Minek? Majd mi, a fizetők eltartjuk helyette is a társasházat. Ezek ellen nincs semmi jogi védelem. A jó tanácsokkal tele a liftgépház...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html