A KSH friss adatai szerint 2020 decemberében az előző év azonos hónapjához képest az építőiparban a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 15,1 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 16,5 százalékkal visszaesett.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 0,8 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésében 19,1 százalékkal csökkent, míg a speciális szaképítésben 13,1 százalékkal bővült a termelés a tavalyi év azonos hónapjához képest.

A megkötött új szerződések volumene 6,1 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 3,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,8 százalékkal.

Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 7,8 százalékkal magasabb volt a 2019. december véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 60,8 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 11 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban - közölte a KSH.

Az év egészében az előző évhez képest az építőipari termelés 9,1, ezen belül az épületek építése 5,7, az egyéb építményeké 13,1 százalékkal csökkent.

A tavalyi év negyedik negyedévben az építőipar termelői árai 6,3 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 5,8, az egyéb építmények építése vonatkozásában 6,5, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 6,6 százalékkal nőttek az árak az előző év hasonló időszakához képest.

Az építőipar IV. negyedévi árai az előző negyedévihez képest 1,1 százalékkal emelkedtek.