Ha ez bejön, akkor sokaknak esélytelen lesz a lakásvásárlás

Jelentős további lakásdrágulásra számít a magyarok túlnyomó többsége Budapesten és vidéken egyaránt a következő egy évben - írja az MTI a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia lakóingatlan-fejlesztő cég reprezentatív kutatása nyomán.
Szász Péter, 2019. július 24. szerda, 17:29
Fotó: Pixabay

Szinte a teljes magyar felnőtt lakosság - tízből kilencen - arra számít, hogy tovább drágulnak a lakások Budapesten, akár használt, akár új otthonról van szó. A megkérdezettek többsége legalább 10 százalékos áremelkedésre számít a következő egy évben, minden harmadik válaszadó akár 20 százalék feletti drágulást sem tart kizártnak, miközben gyakorlatilag senki sem vár még kismértékű árcsökkenést sem.

A vidéki lakóingatlanárak tekintetében valamivel kevesebben számítanak további drágulásra, a megkérdezettek háromnegyede vár áremelkedést a következő egy évben. A válaszadók alig több mint tizede prognosztizált 20 százalék feletti áremelkedést, miközben minden negyedik megkérdezett 10-19 százalék közötti áremelkedést tart valószínűnek akár új, akár használt otthon esetében.

A válaszadók közül a legtöbben a használt és az új lakások áremelkedéséről hallottak. A többség arról is tud, hogy a bérleti díjak is jelentősen nőttek. Ugyanakkor a válaszadók negyede tudott csak arról, hogy hamarosan véget ér az új lakásokra érvényes kedvezményes, 5 százalékos áfa korszaka, márpedig a normál áfakulcs alkalmazása jelentős áremelő hatással lesz a piacon - írják a közleményben.

Legtöbben a legjobb befektetési formának az új építésű lakást tartották, a második helyen a használt lakóingatlanok állnak, és csak ezután következik az arany, majd kissé lemaradva a valuta (euró/dollár), valamint a termőföld.
Országos átlagban a megkérdezettek 14 százaléka tervezi, hogy a következő 12 hónapban lakást vagy házat vásárol, míg Budapesten ez az arány 17 százalék.

Jóval többen vannak azok, akik a meglévő otthonukat újítanák fel, a válaszadók negyede számol jelentősebb renoválással egyéves időtávon, ugyanakkor Somogyban és Zalában a megkérdezettek harmada rendelkezik ilyen tervekkel.

A felmérés szerint ingatlanvásárlási tervvel rendelkezők a vételár közel háromnegyedét másik ingatlan eladásából, hitelből és egyéb megtakarításokból tervezik fedezni, míg további átlagosan 20 százalék családi segítségből, örökségből, lakástakarékpénztári forrásból és családi otthonteremtési kedvezményből (CSOK) jön össze.

HOZZÁSZÓLÁSOK