Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A családi házaknál a főváros külső budai és pesti körzeteit vetették össze a szomszédos agglomerációs városokkal. Itt azt tapasztalták, hogy kisebb a különbség, mint a lakások esetében, mert a cégek növekvő arányban keresik a cégközpontnak vagy vezetőik számára alkalmas ilyen bérleményeket, s ez felhajtotta az árakat.

Az agglomerációs bérleti piacon a beáramlás miatt is növekszik a kereslet. A KSH novemberi adatai szerint Pest megye vándorlási egyenlege a 2000-es évek elején, illetve közepén tapasztalt nagy költözési hullám 2010 körüli lassulását követően ismét meredeken növekvő tendenciát mutat, és már a leginkább nyereséges időszak szintjét közelíti. Vagyis folyamatosan híznak az agglomerációs települések, természetesen nem azonos ütemben, de immár trendszerűen.

Alkalmazkodhatnak a fejlesztők

Egyrészt folytatódik, sőt erősödőben van a Budapestről való kivándorlás, másrészt a keleti-délkeleti országrészekből a főváros közelébe áramlás. Előbbi az elviselhetetlenül magas árak és a zsúfoltság miatt tapasztalható, utóbbi mögött az áll, hogy sokkal jobbak a munkalehetőségek a hátrahagyott országrészekhez képest. A bérleti kínálat azonban nem tart lépést ezzel, a viszonylag kevés lakás gyorsan elkel, ha jó a közlekedés az általában fővárosi munkahelyhez és jó az ellátás is - érzékeltette a trendeket Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője.

A szakértő szerint a bérleti piac további aktivizálódása várható. Felgyorsulhat ugyanis a kisebb (4-8 lakás) társasházak bérbeadási célú építése és egyes új lakóparkokban a családi házak megjelenése a kínált bérlemények között. Egy-két településen, közte Gyálon vagy Vecsésen már kialakítottak olyan épületeket, ahol kifejezetten átmeneti bérleményeket kínálnak jó felszereltséggel. A folyamatos betelepülés miatt Szigetszentmiklóson és Dunakeszin is várható hasonló.

A portál kutatása alapján az elmúlt három évben a legtöbb kiadó lakást vagy házat a környező nyugati és délnyugati agglomerációs városokban jegyezték fel. Érd, Budaörs vezeti a sort, ezekben a városokban eleve fejlettebb ez a piac, mint más fővárosközeli településeken. Mivel viszonylag nagy a választék, az árak már kissé csökkentek is az elmúlt három évben. A vizsgált időszakban leggyorsabban Gyálon nőttek a bérleti díjak: csaknem kétszer annyit kérnek egy átlagos méretű házért, mint 2016 elején, körülbelül 140-160 ezer forintot havonta.

Tolongás a széleken

Figyelemre méltó, hogy a bérleti piac két széle az igazán aktív: sokan keresik a 40-50 négyzetméteres lakásokat, valamint a 200 négyzetméternél nagyobb házakat, házrészeket. A nagyobb területű ingatlanokat többgyerekes vagy összeköltöző családok, valamint vállalkozások szemelik ki - állapítja meg az elemzés.

Megfigyelhető, hogy az átlagosan egy-másfél éves bérleti időszak után, ha megbarátkoztak a környezettel az érintettek, akkor tartós megoldásra törekszenek, vagyis vásárolni szeretnének, amit még mindig olcsóbban tehetnek meg, mintha a népszerű fővárosi belső kerületekben vagy a kinézett agglomerációs településsel szomszédos külső budapesti kerületben próbálkoznának.