Ez a lakáskiadás legnagyobb kockázata

A befektetési célú lakásvásárlás még mindig vonzó lehetőséget jelent a hozamvadászok számára akár a szuperállampapírral szemben is: új lakással 6-7 százalékos, használt lakás esetén 8 százalékot meghaladó hozam is realizálható. Ezek a hozamok valóban elérhetőek, de nem kockázatmentesek - figyelmeztet a Rentingo.com, a bérbeadók és bérlők közösségi oldala
Szepesi Anita, 2019. november 11. hétfő, 14:15
Fotó: Getty Images

A befektetési céllal lakást vásárló bérbeadók a lakást vagyonelemnek tekintik, nincs hozzá érzelmi kötödésük és maximális hozamot kívánnak realizálni ezen lakások hosszú vagy rövid távú bérbeadásával. A Rentingo.com szerint sok befektető alábecsüli azokat a kockázatokat, amik a lakáskiadás esetén az elvárt hozamot veszélyeztetik.

Van-e élet az 5 százalékon túl? Ez a kérdés foglalkoztatja nyár óta a magánszemélyeket, vajon létezik-e olyan befektetési lehetőség, ami felveheti a versenyt a szuperállampapírral? Az elmúlt évek lakossági slágere az ingatlanbefektetés volt, az ingatlanbefektetési alapok azonban idén már nem tudták az előző évek kiugró hozamát produkálni a befektetőknek  A hozampiaci versenyben nincs kegyelem: a gyengébb teljesítmény és a MÁP+ által nyújtott alternatíva hatására idén csak a második félév első négy hónapjában 94 milliárd forinttal csökkent az 5 legnagyobb ingatlanalap nettó eszközértéke - emlékeztet a Rentingo.com.

Közvetlen lakás vásárlásával és kiadásával még ma is el lehet érni az állampapírpiai 5 százaléknál magasabb hozamot. Új lakás vásárlása esetén a fejlesztők évi 6-7 százalékos bérleti díj hozamot ígérnek a tulajdonosoknak, a használt lakások piacán a Takarék Index szerint jelenleg Budapesten átlagosan 8,1 százalék, vidéki nagyvárosokban pedig 8,9 százalék az átlaghozam.

Ezek a hozamok valóban elérhetőek, de nem kockázatmentesek - figyelmeztet a Rentingo.com, a bérbeadók és bérlők közösségi oldala. A modellek egyrészt a folyamatosan kapott havi bérleti díjjal, másrészt egy évi átlagosan 3 százalékos ingatlanár-emelkedéssel kalkulálnak. Utóbbi még most sem irreális feltételezés,

de az elérhető hozam szempontjából a lakáskiadás legnagyobb kockázata, hogy két bérlő között mennyi ideig áll üresen a lakás!

A bérbeadott lakás természetesen akkor termel bevételt, ha folyamatosan ki van adva. Amennyiben túlárazzák a kiadandó lakást előfordulhat, hogy a bérbeadók nem találnak azonnal bérlőt, és minden üresen álló hónap csökkenti az elérhető éves hozamot.

A megújítási kockázat azokat a bérbeadókat is érinti, akiknek jelenleg éppen van bérlője, nem csak azokat a befektetőket, akik most készülnek beszállni az ingatlanpiacra - figyelmeztet a Rentingo.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mezei1995, 2019.11.12 11:09

@laci_52: Nagyon nehéz olyan bérlőt kifogni aki nem lakja le . Ugyanez van az autóknál bérbeadásánál is és bárminél is. Kockázatos az egész. Nem mernék én az egészbe belefogni mert utána csak fő az ember feje a felújításon. 1 szónak is 100 a vége. Ki kell fogni olyan bérlőt aki nem lakja le ,de ez manapság nagyon nehéz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2019.11.12 10:00

Van még egy kockázat: a bérlő annyira "lelakja" a lakást, hogy a kaució nem fedezi a helyreállítást és hetekbe vagy hónapokba telik, mire újra bérbe lehet adni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html