Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai statisztikai hivatal (NBS) csütörtökön azt közölte, hogy a hetven legnagyobb városban az új lakások átlagára 8,6 százalékkal nőtt októberben éves szinten a szeptemberi 7,9 százalék és az augusztusi 7 százalékos emelkedés után. Havi összevetésben a lakásárak októberi növekedése 1 százalékra gyorsult a szeptemberi 0,9 százalékról.

Kínában októberben már 42. hónapja tartott az új lakások áremelkedése. Októberben a vizsgált 70 városból 65-ben jegyeztek fel drágulást, szeptemberben 64 városban - részletezi az adatokat az MTI.

Az utóbbi pár évben ugrásszerűen emelkedtek a lakásárak Kínában. A spekuláció megfékezésének érdekében a helyi kormányzatok szigorították a lakásvásárlás feltételeit és emelték a jelzáloghitel felvételéhez szükséges minimális önerő arányát, ennek köszönhetően a lakásárak emelkedésének üteme a tavalyi év második felében elkezdett lassulni.

A kormány erőfeszítése ellenére azonban az utóbbi hónapokban ismét felgyorsult az új lakások drágulása, miközben tovább nőtt a háztartások által felvett hitelek összege, amelyeknek a túlnyomó része jelzáloghitel volt.