A kétezer tízes években az építőipari termelői árak 2016-ig csak szerény mértékben, évi 2  százalék körüli mértékben emelkedtek. Ezekben az években a lakásépítés alacsony szinten teljesített és a lakásfelújítás is takaréklángon égett. 2017-tól az építési piacon erőteljes fellendülés kezdődött, ami kiterjedt a költségvetési és vállalati beruházásokra, valamint a lakásépítésre és kisebb mértékben ugyan, de a lakásfelújításra és korszerűsítésre is.

Mindez meglátszott az árak alakulásán is: az építőipar termelői árai 2017-ben 5, 2018 és 2019-ben mintegy 10-10%-kal emelkedtek. A lakásépítési költségek 2017-ben 6,5, 2018-ban 5, 2019-ben csaknem 10 százalékkal emelkedtek. Mindeközben az építőanyagok árai is tempósan nőttek. Ugyan 2016-ig csak legfeljebb évi 3 százalékkal, de az építőipari fellendülés jócskán megemelte a keresletet, így 2017-ben 4,1, 2018-ban 6,6, 2019-ben 10,8 százalékkal lettek magasabbak az árak. Az idei első negyedévben az árak az építőipar egészében éves alapon 8,5, a lakásépítés területén 10,3 százalékkal növekedtek. Az építőanyagok árai 6,7 százalékkal emelkedtek - idézi az elmúlt évek trendjeit a GKI.

Kérdésesnek látják viszont a közeljövő ármozgásait, mivel a járvány miatt dráguló munkaszervezés emelkedő, míg az elbizonytalanodó építési kereslet csökkenő árszintet indokolna.

A GKI felmérés eredménye szerint júniusban az építőipari vállalatok 20 százaléka szeretne áremelést elérni a következő három hónapban, míg 9 százalékuk csökkenő árakkal is együtt tudna élni. Ezek az arányok a korábbiaknál kisebb várható áremelkedésre utalnak, egy évvel ezelőtt 2019 júniusában a cégek harmada számított áremelkedésre, míg árcsökkenéssel egyetlen vállalkozás sem kalkulált.

A lakások karbantartásához és felújításához kapcsolódó szolgáltatások árai az építőipari árakhoz nagyon hasonló pályát írtak le - ezen a területen is 2017-től emelkedett az árak dinamikája és 2019 közepén érte el a csúcspontot.

Azóta némi csökkenést lehetett tapasztalni, de a járvány sújtotta áprilisban és májusban ismét nőtt az áremelkedés üteme. Vélhetően ez átmeneti jelenség lehet, a "rend" helyreállása után feltehetőleg csökkenhet az árnyomás.

A GKI felmérésének lakásfelújítással és korszerűsítéssel foglalkozó válaszadói a következő három hónapban egyáltalán nem számolnak áremeléssel.

Feltűnő azonban, hogy a szolgáltatói árak a közelmúltban jóval dinamikusabban emelkedtek a karbantartáshoz, felújításhoz felhasznált anyagok áraihoz képest, amit az elemzés szerint részben a felújítások iránti kereslet emelkedése, részben a szakember és kapacitáshiány okozott. Mindez egyre inkább teret adott a "csináld magad" megoldásoknak, amit az is támogatott, hogy a barkácsgépek piacán csak igen szerény mértékű volt az áremelkedés.