Tavaly országosan 154 ezer ingatlant adtak el, a tranzakciók nagyjából tizedét a nyugat-dunántúli régióban hozták tető alá. Győrben ütötték nyélbe a legtöbb adásvételt, kicsivel több, mint 2000 esetben, amelyet Szombathely (1500), Sopron (1000), valamint Nagykanizsa és Zalaegerszeg követett (750). Ezen kívül még Mosonmagyaróvár emelkedett ki több, mint 500 adásvétellel - írja a régió ezer főnél több lakost számláló településeinek piacát elemezve az Otthon Centrum (OC).

Népességarányosan 13-20 ezrelék között alakult az említett városok tranzakciószáma, ami megfelel az országos átlagnak, egyedül Mosonmagyaróvár maradt le valamivel 13,4 ezrelékes értékével. 

Kiemelkedő volt a forgalom a kedvelt fürdő- és üdülőhelyeken Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető szerint. A forgalom Kehidakustányban volt a legerősebb 63 ezrelékkel, de Zalakaroson és Hévízen is kimagasló a 40 ezrelék körüli adásvétel, míg Keszthely népességarányosan 20 ezreléket ért el 2021-ben az OC becslése szerint.

Pest megye után évről évre ebbe a régióba költöznek a legtöbben, ami meglátszik a vándorlási adatokon is. A régióban – a legutóbbi, 2020-as adatok szerint – egyetlen járás értéke sem süllyedt -5 ezrelék alá. A legnagyobb vándorlási többlet a győri agglomerációban, a Téti járásban alakult ki, majdnem 13 ezrelékkel, míg a Pannonhalmi járásban 8 ezrelékes a vándorlási pozitívum. Szintén erős volt Keszthely és környéke a maga 9,2 ezrelékével-sorolta a további adatokat a szakember.

 

Győr és Sopron a legdrágább, a két város országos viszonylatban is rendre a top öt megyei jogú város között végez. Téglalakások esetében Győr a drágább majdnem 500 ezer forinttal, míg a panelek és a használt házak piacán Sopron a favorit négyzetméterenként 468 és 372 ezer forinttal. A két városban nagyjából hasonlóak az árak.

Szombathelyen és Zalaegerszegen rendszerint 100 ezer forinttal, Nagykanizsán akár 40-50 százalékkal is kedvezőbbek a négyzetméterárak, Nagykanizsán jellemzően 250 ezer forint körül alakultak mindhárom használt lakástípusnál 2021-ben. Ezzel az árszinttel – Salgótarján után – az egyik legolcsóbb megyei jogú város Nagykanizsa.

A régió kisebb települései közül az agglomerációs falvak tudják felvenni a versenyt a nagyokkal, így például Győrújbaráton a használt házak négyzetméterára 381 ezer forint volt, ami meghaladta a győri értéket, míg Fertőrákos 310 ezer forintos átlagértéke a soproni árszintet közelítette meg.

A térség kevés külföldi vásárlója Zalaegerszeg és Kanizsa környéki kistelepüléseken vett családi házat. Minden második vevő német állampolgárnak mondta magát, akiket valószínűleg a közeli gyógyfürdők és az alacsony ingatlanárak vonzottak a közeli falvakba.