Kiderült, hol kell a legtöbbet dolgozni egy új lakásért

Éveken keresztül Magyarországon drágultak a legnagyobb mértékben a lakások Európában, a trend azonban tavaly megtört, és már három európai országban is gyorsabban nőttek a lakásárak. Európában továbbra is Párizs a legdrágább város, de a cseheknek kell a legtöbbet dolgozniuk egy új lakás vásárlásáért, a magyaroknak pedig fél évvel tovább kell spórolniuk a drágulás miatt. Az átlagfizetésekhez viszonyítva Közép-Európa drágának tekinthető a Deloitte Property Index friss kiadása szerint.
Szepesi Anita, 2020. szeptember 2. szerda, 12:06
Fotó: Pixabay

A Deloitte Property Index adatai szerint 23 országban (22 európai ország és Izrae) közül tavaly Luxemburgban volt a legmagasabb az átlagár, második helyezett Ausztria lett 4 176 eurós, míg a harmadik Norvégia 4 120 eurós négyzetméterenkénti átlagárral.

Magyarországon a lakások átlagos négyzetméterára 2019-ben 1 475 euró volt, ami még mindig jelentősen, mintegy 11,5 százalékkal magasabb volt, mint 2018-ban. Míg 2015 és 2018 között rendre nálunk volt a leggyorsabb a drágulás, tavaly már Luxemburgban, Franciaországban és Spanyolországban is nagyobb áremelkedést mértek.

Ha az egyes városokat nézzük, kicsit más sorrendet találunk. A legdrágább európai város 2019-ben is Párizs lett, 12 863 euróval négyzetméterenként. Második a listán Tel-Aviv 9 769 euróval, a harmadik helyezett Luxemburg városa, ahol egy négyzetméter átlagosan 9 565 euróba kerül. Budapesten 2019-ben a lakások átlagos négyzetméterára 2 107 euró volt. A régiónkban Prágában (3 395 euró/m2) és Pozsonyban (2 805 euró/m2) is többet kellett fizetni a lakásokért, mint hazánkban.

Romló kilátások

A legnagyobb áremelkedés 2019-ben Bergenben (24,6 százalék) és Portóban (20,1 százalék) volt. A Property Index tanulmány ugyanakkor rámutat, hogy idén több országban lényegesen romlottak a lakáspiaci kilátások és csökkenő fejlesztési aktivitás mellett az első félévben stagnáló vagy enyhén csökkenő pályára állhatott az európai országok többsége.

Azokban az országokban romlottak leginkább a lakáspiaci kilátások, amelyeket a leginkább sújtotta a világjárvány. Ilyen országok például Horvátország és az Egyesült Királyság. Alacsonyabb tranzakciószám mellett már Budapesten és több vidéki városban is enyhén csökkenő lakásárakra számíthatunk 2020-ban - emelte ki Kohári Gábor, a Deloitte Magyarország ingatlantanácsadási szakértője.

Mennyi ideig kell dolgozni egy saját lakásért?

A Deloitte Property Index 23 európai országnál megvizsgálta azt is, hogy az átlagos bruttó fizetést alapul véve hány évet kell dolgozni egy átlagos 70 négyzetméteres lakás megvásárlásához.

Immár negyedik éve fordul az elő, hogy a saját lakás a legkevésbé Csehországban megfizethető, ahol 11,4 évig kell dolgozni érte.

Magyarországon 7,6 évig kell a teljes éves bruttó átlagkeresetet félretenni ahhoz, hogy saját lakást vásárolhassunk. Ez azt jelenti, hogy a 2019-es drágulás miatt tavaly további fél évvel többet kellett spórolni, mint 2018-ban.

Bérelni sem könnyű

Európában Luxemburg városában a legdrágább a lakásbérlés, 2019-ben négyzetméterenként átlagosan 30,7 eurót kértek a lakástulajdonosok. Budapesten az átlagos bérleti díj 11,6 euró volt négyzetméterenként, ami a vizsgált 63 európai város közül a 35. legmagasabb.

Az új építési engedélyek számát illetően Magyarország ezer lakosra vetített 3,6-os mutatója is az európai középmezőnyben helyezkedik el. Ezen a téren Közép-Európa tavaly viszonylag jól teljesített - mutatott rá Kohári Gábor. Az ezer főre jutó építési engedélyek száma Lengyelországban 6,2, Csehországban 3,62, Szlovákiában pedig 3,94 volt.

A teljes tanulmányt itt olvashatja.

HOZZÁSZÓLÁSOK