A másik véglet Salgótarján, ahol 2015-ben 36 havi nettó elég volt egy lakáshoz, most pedig 43 hónapra van szükség.  Budapesten több mint 100 havi bérből jönne ki ma egy ilyen lakás, szemben a korábbi 68 hónappal.

Győr amiatt kivételes, hogy 2015-ben és most is kevesebb mint 7 év alatt kijöhet egy lakás ára - derül ki az elemzésből, amelyben azt vizsgálták, hogy 2015 és 2020 februárjában hány havi nettó fizetés kell egy átlagos árú, 50 négyzetméteres használt lakás megvásárlásához.

QP | Quality Placement

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint Budapesten és valamennyi megyeszékhelyen meghaladta a lakásdrágulás a béremelkedés ütemét. Ugyanakkor továbbra is jelentősek az országon belüli különbségek, ami részben az eltérő kereslettel és fejlődési pályákkal magyarázható.

Balogh szerint az elmúlt hónapokban országszerte lelassult a lakásdrágulás, sőt, sok helyen már stagnálnak az árak. Közben a bérek még mindig emelkedő pályán vannak, ezért a jövőben akár csökkenhetnek is az elmúlt években kialakult jelentős különbségek.