Így szakadt szét a magyar lakáspiac - térképen a hatalmas különbségek

Az elmúlt évben 21 127 új lakás kapott használatbavételi engedélyt Magyarországon, 20 százalékkal több, mint 2018-ban. Csakhogy amíg Győr-Moson-Sopron megyében tízezer lakosra 54,7 új lakás jutott, Nógrádban 3,9 darabon "osztozhattak" tízezren. Országos átlagban tízezer lakosonként 21,6 új lakás épült, ezt 14 megyében nem sikerült teljesíteni, négy megyében még az országos átlag negyedét sem érte el a mutató a KSH friss megyei összesítése szerint.
Szepesi Anita, 2020. április 2. csütörtök, 06:45
Fotó: Pixabay

Az elmúlt évben 20 százalékkal, 21 127  bővült az új lakások száma, a növekedés a fővárosban és a községekben volt a legnagyobb, 51, illetve 21 százalékos. A vidéki városok közül a megyei jogúakban az egy évvel korábbinál 12, a kisebb lélekszámúakban pedig 3,6 százalékkal több lakás készült el, mint egy évvel korábban.

Négy megyében (Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Tolna és Somogy) kevesebb, 15 megyében több új lakás épült, mint az előző évben. Az országos növekedéshez Budapesten kívül Fejér, Veszprém, Vas és Zala megye járult hozzá a leginkább - részletezi a számokat a KSH megyei kiadványa.

Országosan tízezer lakosra 21,6 új építésű lakás jutott. A mutató értéke változatlanul Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb (54,7), az országos átlag 2,5-szerese, és átlag feletti a mutató Budapest mellett Pest, Vas, Veszprém és Somogy megyében is. A lakásépítések intenzitása Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Tolna, illetve Békés megyében volt a legalacsonyabb (3,9 és 5,1 közötti), nem érte el az országos átlag egynegyedét. A két szélső érték között 14-szeres a különbség.Az épített lakások átlagos alapterülete (97 négyzetméter) az előző évitől valamivel elmaradt. A legnagyobb átlagos alapterületű lakásokat Békés megyében, a legkisebbeket Budapesten és Győr-Moson-Sopronban vették használatba.

A 2019-ben kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések együttes száma alapján 35 123 új lakásnak az építése kezdődhetett el, 4,3 százalékkal kevesebbnek, mint 2018-ban.

Budapesten és a községekben kismértékben (1,4, illetve 4,7 százalékkal) nőtt az építési kedv, ugyanakkor a megyei jogú városokban, valamint a többi városban jelentősen (12, és 10 százalékkal) csökkent.Az építendő lakások száma 11 megyében elmaradt az egy évvel korábbitól. Az országos csökkenést leginkább a Csongrád, Pest és Győr-Moson-Sopron megyei visszaesés okozta, amit a másik 8 megyében és a fővárosban tapasztalt építési kedv növekedés - elsősorban a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei számottevő élénkülésnek köszönhetően - némileg mérsékelt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2020.04.02 08:21

És még milyen mélyrepülés lesz idén és jövőre?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html