Lakást keres? Mutatjuk, hogy kerülje el a csapdákat

A lakáskeresők közel kétharmada túlárazottnak találja a lakásokat és további drágulásra számít. A jó vételnek számító ingatlanokért nagy a harc, de nem árt vigyázni: gyakran a legkecsegtetőbb ajánlatok tartogatják a legtöbb buktatót. Az OTP Bank javaslatcsomagjával a lakásvásárlók elkerülhetnek néhány csapdát.
Szepesi Anita, 2018. július 31. kedd, 10:30
Fotó: Shutterstock

A magyarok 80 százaléka legszívesebben kertes házba költözne és filmbeli amerikai kertvárosi életet élne. Amikor viszont a konkrét lehetőségekről van szó 45 százalékuk már egy panellakással is megelégedne - derül ki az OTP Bank reprezentatív, Hello Otthon kutatásából.

Nem kérdés, hogy a vásárlók a pénzünkért akkor kaphatják a legtöbbet, ha kihasználnak minden jelenleg elérhető támogatást, és ha a lehetőségekhez képest gyorsan lecsapnak az olcsó, de jó ingatlanra.

A csalódások elkerülése érdekében a bank a következő öt lépést tartja elengedhetetlennek:

  • 1. Nézze meg a környék ingatlanárait! Ha látszólag hasonló ingatlanok láthatóan többe kerülnek, mint a kiválasztott lakás, érdemes elkezdeni gyanakodni, jó eséllyel elhallgat valamit az eladó!
  • 2. Igyekezzen beszerezni a tulajdoni lapot, vagy még telefonon kérdezzen rá az ingatlan adataira! Ha regisztrál az Ügyfélkapura, a földhivatali nyilvántartásból évente 20 alkalommal ingyenesen letöltheti a tulajdoni lap első oldalát. Ezen találhatók az ingatlan főbb paraméterei, tulajdonosai. Ha például arra kíváncsi, hogy terheli-e jelzálogjog, szolgalmi jog, elővételi jog az ingatlant, akkor a nyilvántartásból díjfizetés ellenében ezt is megtudhatja. Van az a helyzet, amikor el sem érdemes indulni a lakást megnézni.
  • 3. Nézze meg milyen a környék! Az ingatlan árán nagyon sokat változtathat, hogy kifejezetten nyugodt és biztonságos a környék, vagy éppen pörgős, zajos és magasabb a bűncselekmények száma. Rendkívül könnyen kezelhető a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával létrejött Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) térinformatikai alkalmazása, mely szintén Ügyfélkapu regisztráció után érhető el. A bűnügyi statisztika persze nem feltétlenül kell, hogy eltántorítsa, hiszen sokat tehet ingatlana biztonsága érdekében, de alkualapnak még jól jöhet a megszerzett információ.
  • 4. Nemcsak a lakás, hanem a társasház is számít. Igyekezzen minél több információt szerezni a társasház helyzetéről. Hiába felújított, korszerű a lakás, ha az épület ilyen vagy olyan okokból rossz állapotban van. Nem megfelelő a szigetelés, folyamatosak a csőrepedések, a lakók egy része nem fizeti a közös költséget, adóssága van a háznak és még számtalan elsőre nem látható gond akadhat. Érdemes elkérni a társasház alapító okiratát, szervezeti és működési szabályzatát és váltani néhány szót a közös képviselővel is.
  • 5. Böngésszen az illetékes önkormányzat honlapján! Családi ház vagy építési telek vásárlásakor különösen ajánlott a helyi építési szabályok alapos áttekintése. Hiába gyönyörű a panoráma a 100 éves tölgyfák árnyékából a budai hegyekben, ha a telken például nem építhető családi ház.
Fotó: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mjanos, 2018.08.01 08:35

A cikk írójának észrevételeim:
Évente nem 20, hanem havonta 20 alkalommal lehet lekérni az ingatlanok tulajdoni lapjának ingyenes részét (nem pedig az első oldalát), amin viszont a tulajdonos nem látszik. Ahhoz már szükség van legalább a szemle lekérésére.
A masik, hogy az ingatlanközvetítő telefonban az ingatlan adatait soha sem fogja megadni, mert azzal megkerülhetővé válik logikusan. De illő lenne ismernie az ingatlan pontos jogi helyzetét, hiszen törvényi előírás a tullap megismerése számára.
Alku során a bűnözési statisztika senkit sem meghatni. Zalacsányban sem és a Szigony utcában sem.

Ellenben az OTP első javaslata az kellett volna legyen, hogy mielőtt az ember lakást keresne, keressen fel egy hitelügyintézőt, aki egy előminősítést csinál annak érdekében, hogy egyáltalán hitelképes-e és mekkora összegre a kereső ügyfél.

Lenne még ötletem egy ilyen cikkhez, mint 12 éve gyakorló ingatlanközvetítő, mert ez OTP-s reklámnak is gyenge, de legalább nem is ad megfelelő tájékoztatást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html