Lakást keres? Ez a hír érdekelni fogja

Budapesten és a megyei jogú városokban a használt lakások 20-30, az új építésűek 10-40 százalékkal drágultak idén az elmúlt évhez képest. Ebben az évben eddig 60-70 ezer ingatlan cserélt gazdát. Az első félévben 3400 lakás épült, év végére összesen 10 ezer új lakás kerülhet piacra az Otthon Centrum (OC) legfrissebb elemzése szerint.
Napi.hu, 2016. augusztus 25. csütörtök, 09:39
Fotó: Napi.hu

Noha beindult a lakáspiac, a legtöbb és a legkisebb forgalmat felmutató települések között tízszeres a különbség, a 134 ezer tavalyi adásvételből 40 ezret Budapesten hoztak tető alá  - foglalja össze a tavalyi számokat az OC elemzése. 2015-ben Budapest VII. kerületében volt a legmagasabb a 1000 lakosra vetített lakástranzakciószám (51), ettől nem sokkal maradt el a VI. kerület sem. Az V. és VIII. kerületben is átlagon felüli (40) volt a lakásforgalom népességszámhoz viszonyított értéke. A tíz legmagasabb értéket egyébként szintén fővárosi kerületek érték el.

A fővároson kívül a legmagasabb érték Szegedre volt jellemző, ám az ezer lakosonkénti 19 tranzakció jelentősen elmarad a fővárosi számoktól. Magasabb érték volt jellemző még azon a járások többségében, amelyekben megyei jogú városok is találhatók. A lakosok számára vetített eladás a funkcionális értelemben városhiányos, valamint társadalmi-gazdasági értelemben kedvezőtlen helyzetű járásokra volt jellemző. A tíz legalacsonyabb értékkel rendelkező járás fele Borsod-Abaúj Zemplén megyében található.

2016 első félévében, az OC adatai alapján, időarányosan, a tavalyhoz hasonlóan élénk a lakáspiac, mintegy 60-70 ezerre becsülhető országosan a tranzakciószám. Év végéig összesen 140-160 ezer adás-vétel és mintegy 10 ezer új lakás átadása várható - mondta Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője.

Minimum 20 milliót költünk új lakásra

A Budapesten a használt ingatlanok egy jelentős részét 10-25 millió forint és 30-60 négyzetméter nettó alapterület sávban értékesítették. A nagyobb alapterületű ingatlanok adás-vétele főként a külső kerületekben volt jellemző, míg a Belváros egyes részein a vételár bőven 25 millió forint felett alakult.

Soóki-Tóth Gábor szerint az újépítésű ingatlanok idén tömegesen 20-40 millió forint között keltek el a fővárosban, de nem ritka az ennél drágább ingatlanok vásárlása sem.

Pest megyében már néhány millió forinttól lehetett használt ingatlant vásárolni. Az adásvételek jellemzően 5-20 millió forint közötti ár-tartományban sűrűsödtek, az alapterület 30-100 négyzetméter között változott.

Pest megyében az eladott új lakóingatlanok ára 20-30 millió forint közé, nettó alapterülete jellemzően 50-100 négyzetméter közé esett.

Vidéken a használt ingatlanok átlagára 11 millió forint volt 2016 első félévében.

Új ingatlanok főként a városokban keltek el nagyobb számban. A legtöbb új ingatlan adásvételt a 15-25 millió forint ár-tartományban kötötték, az értékesített lakások alapterülete 40-100 négyzetméter volt.

Ennyivel kellett többet fizetni

A megyei jogú városokban és főváros kerületeiben a használt téglaépítésű társasházak fajlagos árai átlagosan 20-30 százalékot nőttek 2015 ugyanezen időszakához képest. Legnagyobb mértékben a főváros belső kerületei drágultak. Az V. és a VIII. kerületben 40, a VI. kerületben 30 százalékos volt az emelkedés. A budai kerületekben a társasházak ára 20-30 százalékkal nőtt egy év alatt. A külső pesti kerületekben az áremelkedés mértéke 15-25 százalék körül alakult 2015 ugyanezen időszakához képest.

A vidéki városok többségében átlagos vagy átlag alatti volt az áremelkedés. Egyedül Szegeden haladta meg a 30 százalékot az árnövekedés. Székesfehérváron, Győrben, Kecskeméten nem érte el az áremelkedés mértéke a 20 százalékot.

Hasonló töréseket regisztrált az OC az egy négyzetméterre vetített árak változásában. Míg a főváros V. és VI. kerületében, illetve Buda hegyvidéki városrészeiben 500 ezer forint fölé nőtt a négyzetméterár, a kerületek többségében 300-500 ezer forint a jellemző, aminél néhány közlekedésileg, közbiztonságilag periférián lévő kerületben tapasztalhatóak alacsonyabb árak.

A vidéki városokban kapható használt társasházak négyzetméterárai nem emelkednek 300 ezer forint, ezt az árszintet leginkább Debrecen, Győr és Sopron közelíti meg. A vidéki megyei jogú városok többségében 150-250 ezer forint mértékadó, Tatabányán és Miskolcon érzékelhető alacsonyabb árak 2016. első felében.

A panellakások átlagosan 20 százalékkal drágultak. Az árak leginkább néhány budapesti kerületben (X., XV. és XIII.) és Békéscsabán nőttek, ahol 30-50 százalékkal emelkedtek. Nem nőtt viszont az ár számos megyeszékhelyen, többek között Győrben, Sopronban, Szolnokon, Nyíregyházán és Egerben sem.

HOZZÁSZÓLÁSOK