A fellendülés nem meglepő, hiszen a lakáspiac is virágzik, a hitelből vásárlók aránya ugyan még nem érte el a válság előtti szintet, de az előző évekhez képest egyértelműen nőtt. 2015 első félévében, és a harmadik negyedévében is 20 százalék körül volt a fővárosban a lakásukat hitelből vásárlók aránya - mondta Bánfalvi László, az OCHC ügyvezető igazgatója. Amíg a válság alatt csak alig minden tizedik vevő finanszírozta hitelből lakásvásárlását, ez az arány a lakáspiac magára találásával nőtt.

Az MNB adatai szerint az átlagos hitelköltség mutató a lakáscélú hitelek esetében 5,64 százalék, de még ennél is olcsóbbak voltak a legfeljebb 1 éves kamatperiódusú termékek, ahol csupán 4,6 százalék. Az 1 és 5 év közötti kamatperiódusú termékek esetén 6,8 százalék, az 5 évnél hosszabb kamatperiódusúaknál 6,3-6,4 százalék az átlagos hitelköltség mutató. 2008 előtt az euró és svájci frank devizahitelek átlagos hitelköltség mutatóinak legalacsonyabb szintje 5,5-6 százalék körül alakult, azaz a jelenlegi finanszírozási környezetben már olcsóbb hitelből finanszírozni a lakásvásárlást, mint a devizahitelek idején.

QP | Quality Placement

Mi alapján választunk hitelt?

Az ügyfelek jelentős része az olcsó (vagy legolcsóbb) hiteltermékeket keresi, azaz minél alacsonyabb kamatot és minél alacsonyabb törlesztő részletet preferál. Ilyen konstrukciók jellemzően a rövid, akár éven belüli kamatperiódusú termékek, akár 3-4 százalék körüli kamattal.

Egy másik csoport a biztonságot, hosszú távú kiszámíthatóságot keresik, ezért inkább a drágább, de több éven - akár 10, vagy annál hosszabb időn - keresztül fix kamatozású terméket választják. Az ilyen hiteltermékek kamatai 5-6 százalék körül mozognak.

Érdemes időről-időre felülvizsgálni a meglévő hitelek törlesztő részletét, összevetni azt az új hitelkínálattal - mondta Bánfalvi László. A hitelkiváltással jelentős megtakarítás is elérhető havi szinten. A bankok akár egyedi kedvezményekre is hajlandóak. A kínálatot pont az ilyen egyedi kedvezmények miatt érdemes szakember bevonásával átnézni.

A jellemző futamidő 15 év körül alakul, az OCHC által közvetített lakáscélú hitelek átlagos összege 7,5 millió forint körüli, bár a budapesti belvárosban az átlagos hitelösszeg 2015 harmadik negyedévében a 10 millió forintot is meghaladta.

Az igényelt hitel összege természetesen nagyban függ az adott területen jellemző ingatlanártól is, vidéken az ingatlanok ára kedvezőbb, ezáltal a felvett hitel mértéke is kisebb. Ráadásul vidéken többen igénylik a csok-ot, ami a felvett hitel összegét csökkenti. Általában az olcsóbb ingatlanoknál az ingatlan árára vetítve magasabb a hitelösszeg aránya, míg a drágább ingatlanok megvásárlására kisebb arányban vesznek fel hitelt, amely összegszerűen viszont nagyobb, mint az előző csoportban.