A lakástakarékok miatt népszavazást kezdeményez a Jobbik is

A Jobbik minden fronton harcol a lakás-előtakarékosság állami támogatásának megtartásáért - mondta Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke sajtótájékoztatóján az MTI híre szerint.
Domokos Erika, 2018. október 22. hétfő, 17:02
Fotó: Shutterstock

Nemcsak egy törvénymódosító javaslatot nyújtottak be, amely az eredeti állapotot helyreállítva az eddigi szinten tartaná az állami segítséget, hanem népszavazási kezdeményezéssel is élnek - jelentette be Z. Kárpát Dániel. Már beadták "az idevonatkozó egy mondatot" a választási szerveknek, ugyanakkor további frontokon is támadni kívánnak, "minden fegyvernemben", a parlamenten belül és kívül egyaránt.

A kormány indoklása a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről nem állja ki az igazság próbáját. A kabinet előszeretettel hangoztatja, hogy milyen kevés új építésű ingatlant adtak át, holott Z. Kárpát Dániel szerint nem is ez volt a célja a konstrukciónak. A lakás-takarékpénztárakkal "a tipikus magyar élethelyzetekre" lehetett megoldást találni. Felújítani, bővíteni lehetett, és így akár a vágyott gyermek is a világra jöhetett - véli a Jobbik alelnöke.

A fideszes indoklás szerint később a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) felé akarják terelni a polgárok nagy részét. A csok "erőszakosan leszűkített feltételei" több százezer magyarnak azonban nem biztosítanak lehetőséget arra, hogy be tudjon kapcsolódni a programba - jegyezte meg az ellenzéki politikus. Szorgalmazta az otthonteremtési kedvezmény feltételeinek kedvezőbbé tételét használt ingatlanok, valamint felújítások esetében, ha ez utóbbi előrelépést eredményez az energetikai besorolás szintjében. Lennének még európai uniós források is a fejlesztések megvalósítására.

Nem a fiatalok, a kevésbé tehetős magyarok támogatását kéne elvenni, a bankokat kellene valósan bevonni a közteherviselésbe, a kabinet azonban nem elég bátor ehhez - tette hozzá Z. Kárpát Dániel az MTI szerint. (A nyitókép forrása: Shutterstock)

A Momentum szerint nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni egy ilyen támogatási formát, ellehetetleníteni egy komplett iparágakat. A párt ezért népszavazást kezdeményez arról, hogy megmaradjon a lakástakarékok támogatási formája.

HOZZÁSZÓLÁSOK