Mi lesz a Lánchíddal? - A fővárosnak többet kell befizetnie, mint amennyit kap az államtól

A főpolgármester szerint felelőtlenség lenne úgy elkezdeni a Lánchíd felújítását, hogy nem tudják, miből fizetik azt ki - hangzott el az RTL Híradóban. A kormány jövő évi költségvetési tervezete szerint Budapest nettó befizetőjévé válna az államnak, a mintegy 29 milliárd forintos támogatással szemben 36 milliárdos elvonás áll.
Domokos Erika, 2020. június 6. szombat, 20:12
Fotó: Pixabay

A decemberi tervek szerint már elkezdték volna a Lánchíd felújítását.

Arra kell készülnünk, hogy a beruházás elkezdéséhez, a főváros anyagi helyzetét is pontosan kell látni. Jelenleg annyit tudunk, hogy a kormány el akarja vonni azt a pénzt, ami - akár minden évben - elég lenne arra, hogy a Lánchidat felújítsuk - mondta a főpolgármester az RTL Híradónak adott interjúban.

Karácsony Gergely szerint a hidat folyamatosan vizsgálják, ahol kell javítják. Az átfogó szakértői véleményt pedig, amely szerint most kellett volna elkezdeni a felújítást, újra elkészíttetik.

A Lánchíd fel lesz újítva, akkor is, ha beleroskadunk - fogalmazott a főpolgármester.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a hídfelújítás elhalasztására hírére korábban azt közölte, hogy a kormány biztosítja a rekonstrukcióra még Tarlós István főpolgármesternek megígért hatmilliárd forintot.

Több az elvonás, mint a támogatás

Karácsony Gergely kezdeményezte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésének elhalasztását - írta pénteki közleményében a Főpolgármesteri Hivatal. A főpolgármester a városvezetés lépését azzal indokolta, hogy a 2021-es költségvetés tervezete olyan mértékű elvonással sújtaná a települési, a kerületi önkormányzatokat és a fővárost, amely Budapest fejlesztésével, sőt működésével kapcsolatban is bizonytalan helyzetet teremt.

Először történik olyan, hogy Budapest nettó befizetőjévé válna az államnak, vagyis a fővárosnak járó támogatások összegét meghaladja a budapestieket sújtó elvonás.

"A mintegy 29 milliárd forintos támogatással szemben 36 milliárdos elvonás áll. Ezt tetézi, hogy a kormány a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettségének eltörlésével azt a bevételt, amely tavaly még több mint 20 milliárdos forrást jelentett a fővárosnak, idén 0, azaz nulla forintra csökkenti. És akkor a kerületeket súlyos hátrányba hozó gépjárműadó zsebre vágásáról most nem is szólok. Miként arról sem, hogy a Budapesten megtermelt minden 100 forintból 97-et eddig is elvont a kormány" - írta pénteken Karácsony Gergely.

A kormány ugyanis, miközben elvonja a gépjárműadót az önkormányzatoktól, a kötelezően befizetendő szolidaritási adót megnégyszerezi. Így a fővárosnak az évi 10 milliárd helyett 34 milliárdot kellene befizetnie

- írta Karácsony Gergely szombaton a Facebook-oldalán.

"Ennek a tarthatatlan, a válságkezelést ellehetetlenítő helyzetnek a feloldására a június 10-re szervezett, az önkormányzati szövetségek meghívásával tartandó belügyminiszteri egyeztetés adhat esélyt. Így a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülésére a kormány szándékainak tisztázása, a költségvetésről szóló egyeztetések után kerülhet majd sor" - olvasható a közfejlesztések tanácsa ülésének elhalasztásával kapcsolatban kiadott főpolgármesteri közleményben.

Karácsony Gergely arról is beszélt az RT Híradóban, hogy a Városligetben további épületek építését nem támogatják. Azt mondta, ha a kormány tartja a szavát, akkor újabb épület már nem épülhet a Városligetben, de ha mégis, akkor kész odaláncolni magát a kivágandó fákhoz, hogy megakadályozzák a munkálatokat.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Remete53, 2020.06.12 09:11

@pedro gonzalez: öcsi, köcsög a jó anyád!
Csak, hogy tudd Karácsony nem a híd miatt védhetetlen, hanem mert alkalmatlan városvezetői posztra.
Ugatás helyett inkább tanulj meg helyesen írni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pedro gonzalez, 2020.06.11 20:22

@Remete53:

"Karácsonyt felesleges védened, mert védhetetlen! "

nem védhetetlen kisköcsög, a hid nem fél év alatt rohadt szét. pont. volt idő rendbe tenni, akár folyamatosan is, lehet menni ugatni Tarlóshoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Remete53, 2020.06.11 10:34

@Elhetetlen: Öregem, legalább egy szakértői véleményt és egy felújítási tervet tudjál megkülönböztetni!
Értem én, hogy nagyon ráérsz és szakértőnek akarod magad eladni,de ahhoz több kell.
Karácsonyt felesleges védened, mert védhetetlen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.06.11 00:24

@Remete53: ** Hol írtam én olyat, hogy nem kell felújítás előtt tervezni? ** Például itt. **erre mit is tesz Kamúgeri a meglévő szakértői véleménnyel,negligálja és újra akarja elkészíttetni a munka megkezdése helyett.**. Hogy ez a projekt már nem az a projekt lesz, az nem számít. Össze vissza hablatyolok szerinted, mert csak neki kellett volna ugrani a felújítás egyharmadának is, új tervek nélkül. Tényleg nem érdemes több szót váltanunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Remete53, 2020.06.10 13:52

@Elhetetlen: Össze vissza hablatyolsz!
Hol írtam én olyat, hogy nem kell felújítás előtt tervezni?
De, befejeztem, nem érdekel az épület felújítási mantrád.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html