Már csak horribilis összegekért lehet építkezni

Csaknem nyolc százalékkal drágultak a lakásépítés fajlagos költségei tavaly az elmúlt évhez képest, a friss Lakásstatisztikai évkönyv adatai szerint nem lehet már kétszázezer forintos négyzetméterár alatt építkezni - szemlézi az MTI a Magyar Idők cikkét.
Szabó Dániel, 2018. szeptember 13. csütörtök, 07:35
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Családi házat Budapesten, társasházi lakásokat Fejér megyében volt a legdrágább építeni a cikk szerint. Az átlagos kivitelezési idő ugyanakkor hosszú, a családi házak építése átlagosan majdnem két évet vesz igénybe.

Országos átlagban nettó 229 ezer forintos négyzetméteráron épültek tavaly a családi házak, a társasházi lakások fajlagos építési költsége 237 ezer forintot tett ki - idézi a lap a 2017. évi évkönyvet.

A statisztikai hivatal frissen publikált kiadványa szerint a legdrágább Budapesten családi házat építeni, ahol 268 ezer forint volt a tavaly jellemző fajlagos ár.

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 243 ezer forintos négyzetméteráron lehetett építkezni, a családi házas építkezés egyik célterületének számító Pest megyében pedig 218 ezer forint volt az átlagos költség.

A legolcsóbban Somogy megyében jött ki egy egylakásos ház, ám a 212 ezer forintos négyzetméterár megtévesztő lehet, mert a Balaton partján ennél vélhetően lényegesen drágább építkezni, mint a megye délebbi területein.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK