Meglepő árak a Balatonnál - mennyibe kerülnek az ingatlanok?

A jó idő és a fillérekért kínált nyaralókról szóló hírek a Balaton-partra csalták a vevőket − állítják a Napi Gazdaság által megkérdezett környékbeli ingatlanközvetítők, akik úgy látják, a vélt áresésből sokan szeretnének profitálni, s abban a hiszemben látnak neki a kínálat feltérképezésének, hogy tucatjával válogathatnak a színvonalas, fél áron kínált nyaralók között.
Szepesi Anita, 2013. április 28. vasárnap, 11:23
Fotó: Napi.hu

Az újságcikkek miatt rengeteg vevőjelölt irreális árelképzelésekkel, fél áron megszerezhető üdülők vérmes reményeivel érkezik a tópartra − vélik a lapunk által megkérdezett balatoni ingatlanközvetítők. A vélt áresésből és a tucatjával fillérekért kínált álomnyaralókból sokan szeretnének hasznot húzni, a kedvezőtlen elhelyezkedésű, pattól távoli retroüdülők dömpingszerű kínálatával való szembesülés azonban legtöbbjük számára komoly csalódás. Ráadásul a viszonylag jó fekvésű, 20-30 éves házikók, ikernyaralók tulajdonosai ragaszkodnak az öt-hat év előtti árszinthez. Az első látásra is tetszetős, víz közeli, új vagy újszerű ingatlanokból pedig már jóval szűkösebb a választék, az árak pedig másfél-kétszer akkorák, mint az áresés hírére megjelenő vevők fantáziáiban szereplők.

Az északi part keleti medencéjében, Almáditól Tihanyig például csak a valamilyen pluszt − panorámát, víz- vagy strand közeliséget, szép fekvést, új, újszerű vagy felújított épületet és berendezést, vonzó környezetet vagy ezek elegyét − kínáló ingatlanok tulajdonosai számíthatnak érdeklődőkre − válaszolta lapunk kérdésére Torma Steffi, az Immobalaton Kft. ingatlaniroda tulajdonosnője. Mint kifejtette, az élénkülés tulajdonképpen már 2012 őszén elkezdődött, ám ebből tényleg csak az extrával csábító nyaralók eladói profitálhatnak.

A vevők egyre tájékozottabbak, tudják, mire kell figyelni a vásárlásnál, s egy eladásra kínált százas ingatlanportfólió mintegy 15 százaléka igazán piacképes, a maradéknak csak markáns árcsökkentéssel lehet némi esélye. Ez a bizonyos 15 százalék viszont piaci áron kel el − hangsúlyozta a szakember. Példaként Balatonfüredet említi, ahol a központi, de nyugodt fekvésű, szép, 1000−1500 négyzetméteres telken álló, 80-100 négyzetméter körüli házak 20−25 millió forint körül piacképesek, s jó pozíciójúak lennének az ugyanilyen adottságú, de strand közeli házak 30−40 millió forintért, csakhogy ezekből alig van eladó. Tízmillió forint alatt − noha sok vevő ezzel az elképzeléssel érkezik − önálló ingatlant nem lehet kapni. Igaz, a 30-40 éves, felújítatlan, pici apartmanok, társasházi 23 négyzetméteres lakrészek már hétmillió forinttól megcélozhatók, de ezeknek az állapota és az elhelyezkedése sem igazán vonzó az érdeklődőknek − véli Torma Steffi.

A hatalmas kínálat és a kisszámú piac­képes ajánlat közötti ellentmondást hangsúlyozza Novák Emese, a déli parton érdekelt ingat­lanabalatonon.hu iroda vezetője is. Úgy látja, a jó idő ugyan valóban érezhető élénkülést hozott a vízpartra, kapkodásról azonban nincs szó, a megjelent potenciális vevők a teljes kínálat feltérképezésére törekednek, a legjobb ár-érték arányt és a minőséget keresve. Így aztán a víztől távolabbi, a vasúton vagy főleg a 7-es úton túli tulajdonosoknak szerinte esélyük sincs a kínálatból kiemelkedni, miként a jobb elhelyezkedésű, de felújítatlan, 30-40 éves retroházacskák hirdetőinek sem, különösképpen hogy utóbbiak rendre ragaszkodnak az öt-hat évvel ezelőtti árakhoz − teszi hozzá a szakértő. Mint fogalmaz, az eladók is irreális vágyakat kergetnek, amikor tízévesnél fiatalabb, 80 négyzetméter körüli házakat keresnek a vízhez közeli utcákban, 500 négyzetméteres telken, 15 millió forintért. Az ilyeneket ugyanis 20−30 millió között árulják a tulajdonosok és nincs is túl sok ebből a típusból.

A 10−15 milliós kínálatot a 30-40 éves, felújításra szoruló, 80 négyzetméter körüli ikerházak, üdülők testesítik meg a parthoz közeli sávban, a múltidéző küllem azonban nem éppen hatékony vevőcsalogató − állítja Novák Emese. Az árak persze a fővárostól való távolság függvényében is változnak, Siófok−Fonyód viszonylatban átlagosan 20-30 százalékos a különbség, de még az amúgy kedvelt Bogláron vagy Lellén is legalább 10 százalékkal kisebb a piaci érték, mint a Balaton fővárosában. Az új apartmanoktól az árak, a régi társasüdülős lakrészektől az állag riasztja el az érdeklődőket − jegyzi meg Novák Emese, mellesleg mindkét kategóriában van miből válogatni. A vevőkről szólva elmondja, a legtöbben az ötvenes korosztályból, saját célra vásárolnának. Aki mégis a kiadást fontolgatja, jó ha tisztában van vele, a felújítatlan, víztől távoli épületekben 2500 forintos személyenkénti napi díjnál nem érdemes többel kalkulálnia. Sőt, az óriási kiadható kínálat következtében csak a telt házas Balatonnál van esélye a hasznosításra, ezt az igényszintet ugyanis már régen meghaladta annak a körnek az elvárása, amelynek még egyáltalán van pénze egy balatoni nyaralásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gewinner62, 2013.04.29 18:19

@Looksha:
genau---einverstanden !

bár semmilyen ingatlant nem lehet most kurucziában ÉRTELMES áron eladni !

AMILYEN AZ INGATLANPIAC-OLYAN AZ ORSZÁG !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Looksha, 2013.04.29 16:53

Szerintem az az irdatlan mennyiségű gyatra nyaraló, ami a Balaton és más üdülőhelyeken is végeláthatatlan mennyiségben csúfítja a tájat, egy elhibázott korszak emléke. Negyven éven át az emberek jobb híján ebbe betonozták bele a megtakarításaikat. Épeszű ember szerintem ma nem vesz nyaralót a Balatonnál. Egy kiadható, jó helyen lévő lakás éves bérleti díjából nagyságrendekkel jobb helyekre mehetek nyáron nyaralni, télen síelni. Az osztrák tavaknál, vagy a Garda-tónál nem is látni ilyen kulipintyó áradatot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2013.04.29 16:37

@labandy:

ez a balaton sem az egykori Plattensee-már így igaz !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gewinner62, 2013.04.29 16:30

@Looksha:

Teljesen igaza van, azért azt szögezzük le, hogy a 3-4 napos ünnepeken a welness-szállók fulon vannak és 80%-ban magyarokkal.

ez is talán arról az országról irodott????

http://www.femina.hu/terasz/amerikai_cikk_magyarorszagrol

annyiva kiegészíteném---hogy, ahol az élősködők vannak pozitiv diszkriminálva a dolgozó és adózó-LASSAN KISEBBSÉGGEL--szemben.

ez a nagyobb probléma !évi 1500 --2000 milliárdot osztanak ki rájuk.....miért is???????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.04.29 15:51

@Looksha: Pöce gödör mellett házat venni? Elment a vevők esze "nyaralni".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html