A felcsúti Mészáros Lőrinc és három gyerekének tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. a budapesti Építő- és Épületkarbantartó (Épkar) Zrt.-vel együtt építhet egy új belgyógyászati épülettömböt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórháznak, nettó 8 milliárd 642 millió forintért (amit még 5 százalékos tartalékkeret egészít ki). A nyertesek bevonják a szerződés teljesítésébe alvállalkozóként az Épkar és Paár Attila közös cégét, a Magyar Építő Zrt.-t, valamint a nyíregyházi Gav-Art Stúdió Építész Tervező Kft.-t.

A közbeszerzés eredményét az ajánlatkérő állami beruházási ügynökség, a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A székesfehérvári beruházást a Modern Városok Program keretében az állam finanszírozza, míg a kedden közzétett, szintén Mészáros-cég és az Épkar által megnyert budapesti, nettó 31 milliárdos kórházfejlesztési munkát többségében európai uniós támogatás felhasználásával állják.

Tízmilliárdos plusz kiadás is belefér, állja az EU

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő ZÁÉV Építőipari Zrt. az Épkarral együtt építheti meg a budapesti Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet új szárnyát is, nettó 31,7 milliárd forintért. Az előzetesen becsült építési költség 21 ,2 milliárd forint volt. A beruházást az uniós Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében többségében uniós forrásokból finanszírozzák.

A szerdán közzétett közbeszerzési tájékoztató szerint a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban egy 6366 négyzetméter nettó alapterületű új belgyógyászati épület készül, pulmonológia, onkológia és infektológia funkciókkal. A fővállalkozóknak és alvállalkozóiknak fel kell újítaniuk a 975 négyzetméteres zárt, összekötő hidat is. Végül le kell bontaniuk a régi belgyógyászati épületet.

A másik ajánlatot végül nem értékelték

A nyertesekkel szeptember 24-én kötött szerződést az ajánlatkérő BMSK, de csak most közölte hivatalosan a közbeszerzés eredményét. A közbeszerzési hirdetmény szerint akadt egy versenytársa a nyertes duónak: a miskolci Peka Bau 2000 Kft., amely az 5 százalékos tartalékkeret nélkül nettó 9,79 milliárd forintos árajánlatot tett, de mivel az meghaladta a Mészárosék által benyújtott vállalkozói díjat, végül a miskolci vállalkozás kivitelezésre tett ajánlatát nem is értékelte a BMSK.

Az Épkar Zrt. a Céginfo.hu adatai szerint a múlt évet 24,5 milliárd forint nettó árbevétel mellett 3 milliárd forint adózott eredménnyel zárta, osztalékot 1,5 milliárdot fizetett a tulajdonosoknak. A cég tulajdonosa a Szeivolt István és családját képviselő Szeivolt Holding Vagyonkezelő Kft.