Az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház lekerülhet a Liget program "menükártyájáról" - feltéve, hogy a mai kormányülés fejet hajt az új Fővárosi Közgyűlés döntése előtt. A Karácsony Gergely főpolgármester vezette közgyűlés arról határozott, hogy olyan épületek megvalósítása ne induljon el, amelyek kivitelezése még el se kezdődött.

Karácsony az elfogadott határozat birtokában vesz részt a mai kormányülésen, ahol várhatóan ez a téma is terítékre kerül.

A Napi.hu értesülései szerint a három érintett épület együttesen mintegy 130-140 milliárd forintos beruházás elmaradását jelentené. A legdrágább ezek közül az új Nemzeti Galéria lenne, ennek becsült kivitelezési költsége megközelítheti a 75 - 80 milliárd forintot, a Magyar Innováció Házára 25-30 milliárdot, a Városligeti Színház épületére pedig 6-7 milliárdot kellene fordítani.

Bár ezekre az épületekre mindegyikére megvan a végrehajtható építési engedély - vagyis elméletben akár holnap nekikezdhetnének a munkának - de a Főváros keddi döntése értelmében ennek nem sok értelme lenne.  Néhány esetben az engedélyt bíróságon támadták meg, de ez nem halasztó hatályú.

Az új fővárosi vezetés mozgástere jelenleg kicsi, mindössze az építési szabályzat módosításával tudnák megakadályozni az említett három épület felhúzását. A módosításhoz azonban időre van szükség - ez pedig jó pár hónapot venne igénybe és nem lehet visszamenőleges hatályú.

Értesüléseink szerint azonban kormányzati körökben sem akarják erőltetni az eddig is sok vitát kiváltott Liget programot, így a három épületből minimum kettő valóban nem ott és úgy épülne meg, ahogyan ezt tervezték. Úgy értesültünk, hogy a Magyar Innováció Házának sorsa még kétesélyes - még az is lehet, hogy ez végül mégis megépül.

Elkészült és átadták már az egykori Olof Palme házat - amely Millennium Háza néven fut - ennek beruházási költsége megközelítette a 4 milliárdot, a komáromi Csillagerődöt, amely 6,7 milliárdba került és az egykori Szabolcs utcai kórház területén létrehozott múzeumi raktározási és restaurációs központ is majdnem teljesen elkészült 21 milliárd forintból.

A most folyó építkezések közül a Dózsa György úti mélygarázs készültségi foka 70 százalék feletti, átadását jövő nyárra tervezik. Ennek költsége megközelíti a 8 milliárd forintot. Szintén előrehaladott szintet ért el a Néprajzi Múzeum épülete és a Magyar Zene Háza. Az előbbi várható költsége a még le nem szerződött munkák nélkül 26,5 milliárd az utóbbié pedig közel 20 milliárd forint.

A parkok, játszóterek valamint tájépítészeti megoldások is milliárdos tételt jelentenek - ezek egy része már elkészült. Az útfelújítások, közmű kiváltásokat az épületek számától függetlenül el kell végezni. Egyetlen adat jól szemlélteti ezek nagyságát: csak a trolivezetékek kiváltása meghaladta az 1 milliárd forintot.

Kérdéses ugyanakkor hogy megépül-e mindhárom garázs. A Dózsa György útin túl a PannonPark- Biodóm mellett levő másodikra biztosan szükség lesz, a harmadikra viszont valószínűleg nem. Ez az Innováció Háza és az Új Nemzeti Galéria között lenne, amelyek lehet, hogy fel sem épülnek.