Mi hajtja idén az ingatlanpiacot?

Az elmúlt év csak a bemelegítésé volt az ingatlanpiacon ahhoz képest, ami idén és jövőre vár ránk - állítja az OTP Ingatlanpont szakértője, aki csokorba szedte, mi várható az idén.
Napi.hu, 2017. január 9. hétfő, 09:32
Fotó: Napi.hu

Valkó Dávid szerint az idei piacot olyan fogalmak határozzák meg, mint az okosotthon, a társasházi reneszánsz, a munkahely-motivált költözés és a hitelből vásárlás.

  • Okosotthon: az újlakás-értékesítés piacán mindig nagy jelentőséggel bírnak az aktuális hívószavak, amivel a beruházók a vevőket csalogatják. A 2017. évben ez az "okosotthon", vagyis az intelligens, automatizált megoldásokat nyújtó lakás. Legyen szó fűtésről, világításról, biztonságról, szórakozásról, vagy ezek távvezérléséről, az eladók ezeket a funkciókat emelik ki a hirdetésekben. Emellett az alternatív fűtési megoldások (hőszivattyú, mennyezeti és padlófűtés, -hűtés) ugyancsak rohamosan terjednek, és kedveltek a vevők körében.
  • Társasházi reneszánsz: a keresletélénkülés és az áfa-csökkentés felpumpálta a beruházási kedvet a társasház-építők körében is, számos tavaly indult építkezés idén éri el az átadást. Sőt, sok esetben még csak a telekvételig jutottak a beruházók, ott még csak idén kezdődnek a munkálatok." A potenciális vásárlóknak érdemes arra figyelni, hogy lehetőség szerint tapasztalt építtetőtől, leinformálható kivitelezőtől vásároljanak, mert a megnövekedett kereslet miatt jó néhány társasházépítésben még kevésbé jártas vállalkozás is megjelent a piacon. Ráadásul munkaerőhiány is sújtja a válság által megrostált piacot, ezért a hagyományos csúcsidőszakban nehezebb lesz jó szakemberhez jutni.
  • Munkahely-motivált költözések: az építkezők és ingatlanvásárlók jelentős részét adja a 25-35 éves pályakezdő, illetve családalapító réteg, akik életkorukból fakadóan és változó igényeik miatt rendre a piac motorjaként funkcionálnak. Bár ez a korosztály nagy számban vállal munkát külföldön, kiesését részben pótolni tudják a válság miatt elhalasztott vásárlások, valamint a hazai munkaerőpiaci lendületből fakadó, az állások után országon belül vándorló kereslet. Az iparvárosok panellakásai ennek a folyamatnak a nyertesei, ami az árakban is jelentkezik, a népszerűbb helyeken akár két számjegyű áremelkedést okozva. Az agglomerációk bár megsínylették a válságot, most újból erőre kapnak, elsősorban az újlakásépítésnek köszönhetően. Jó néhány olyan telken is megindul az építkezés, amely több éve parlagon feküdt.
  • Növekvő arányban hitelből vásárlók: a mostani ingatlanpiaci boomot az állami ösztönző kedvezmények mellett egyértelműen a reálbér-növekedés hajtja. Mivel az összes vásárlás növekvő aránya, jelenleg kb. harmada-negyede történik hitelfelvétellel, a vásárlók szempontjából fontos, hogy a várakozások szerint a hitelkamatok még sokáig alacsonyan maradnak, a reálkamatok pedig tovább csökkennek. Lévén a lakosság újfent önfeledt eladósodási kedvében van, egyelőre semmi sem áll útjában az ingatlanpiaci fellendülésnek. A vevők számára döntő fontosságú finanszírozási lehetőségeket a nagyobb beruházók azzal is segítik, hogy újra nagy számban kínálják a lakásokat kedvező fizetési konstrukciókkal (pl. 10-20 százalékot kell csak szerződéskor fizetni, a maradék ráér a lakás átadásakor).
  • Ami a nagyobb befektetési célú vásárlásokat illeti, a cégek nagyjából vesznek mindent, ami fejleszthető vagy haszonnal tovább értékesíthető. A lakáspiac mellett az irodapiac látja hasznát leginkább ennek a beruházási kedvnek, idén elsősorban a népszerűbb budapesti irodakerületekben várhatók új fejlesztések és vásárlások.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2017.01.10 19:14

A magyar emberek nem tőzsdéznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

realestate, 2017.01.10 18:56

@POTUS: az a többszörös jövedelem addig jó, amíg csak "élni" akarnak, de ha lakást venne kinnt akkor rájönne hogy ugyanannyit ér kint a 2000 EUR mint itthon a 150e ft..... SEMMIT! Az hogy kinnt sokkal többet lehet keresni mint itthon az nem az utóbbi kormányok hibája, hanem 45-89-ig történteknek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.01.10 17:36

@realestate: "nem csak a munka miatt mennek. kultúra, szórakozás, high life...."

Ez hülyeség, a magyarok sokáig jóval kevésbé voltak mobilisak mint pl. a lengyelek, azaz nem mentek volna el, ha nem kényszerülnek rá. Nyilván nem a munka, hanem az azért kapott, a hazaihoz képest többszörös jövedelem motiválja őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.01.10 17:35

@POTUS: Igen, az építőipar megpörgetése is célja volt, gondolom.
Szerintem a CSOK-ot igénybe lehet venni használt lakásra is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.01.10 17:33

@magyarmertkel: otthonteremtés = megfelelő méretű és minőségű otthon teremtése a család számára.

Ezek szerint nekik ez nem kell, hanem ingatlanbefektetéshez kell kiegészítő tőke. Ha erre nincs szükségük, akkor a CSOK-ot nem nekik találták ki, mert nem azért van.
Okostojás a közpénz nem akkor jár, csak mert azt gondolod, a közpénz akkor jár, ha megfelelsz a feltételeknek. Lehet választani a "kell vagy nem kell"-ből. Pont ezért írtam, a sörös példát, pont annyi köze van az otthonteremtéshez, mint a te példádnak. Semmi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html