Csütörtökön számolt be a Napi.hu arról, hogy egyedüli érvényes ajánlatot tevő pályázóként a WHB Projekt Alfa Kft. nyerte meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. pályázatát, amelyet az egykori honvédségi, II. kerület, Szalamandra út 39. szám alatti, közel 1,4 hektáros ingatlan eladására írtak ki. A területen a honvédség híradóközpontja működött, de 2000 óta nem használták.

A honvédségi ingatlan azonban egykor két helyrajzi számon volt nyilvántartva, a most meghirdetett, jelenleg turisztikai erdő besorolású (nem beépíthető), 13 783 ezer négyzetméteres telken és a mellette lévő, L6-os, kertvárosi, hegyvidéki lakóövezetbe sorolt (beépíthető), 5123 négyzetméteres telken. Az utóbbi területet tíz éve eladta az állam.

A volt HM-terület a főváros egyik luxusövezetében, a Látó-hegyen (Gugger-hegy), az Árpád kilátótól nem messze található, panorámás kilátással a városra. (A Szalamandra köznél, a Verecke út és Csíksomlyó utca között fekszik.)

Az MNV-jogelőd Kincstári Vagyoni Igazgatóság megbízásából a Honvédelmi Minisztérium (HM) 2005 szeptemberében írt ki pályázatot a több mint félhektáros terület értékesítésére, ezen a legmagasabb összegű, nyertes ajánlatot az OTP Ingatlan Zrt. tette. A Napi.hu információi szerint a vételár tíz évvel ezelőtt mintegy 550 millió forint plusz áfa körül alakulhatott.

A több mint félhektáros, L6-os lakóövezetbe sorolt területet a tulajdonos négy építési telekre osztotta, a II. kerületi önkormányzat építésügyi irodája 2007 márciusában adott jogerős építési engedélyt a telkek akkori tulajdonosainak - írta 2008 áprilisában a Budapesti 7 Nap II. kerületi lapja. Az egyik telken egy kétlakásos, míg a másik három telken háromlakásos társasházak épültek. Ezek azonban már új tulajdonos beruházásában valósultak meg, az OTP Ingatlan Zrt. ugyanis továbbadta a telkeket.

Hogy ki vagy kik a telkek tulajdonosai, nem derült ki az online földhivatali nyilvántartásból, a régi helyrajzi szám és az új ingatlanok címei alapján nem tudtuk kikeresni az adatokat. Előbb a kétlakásos, majd 2012-re a három, háromlakásos ingatlan készült el, az utóbbiakat Szalamandra villapark néven hirdetik az interneten. Az ott megadott telefonszám adatai titkosak; ám azt megtudtuk, hogy a lakásokat bérbe lehet venni, s a kilenc lakásból jelenleg csak egy szabad. A Nyugati ház földszinti lakása (124 négyzetméter plusz 68 négyzetméter terasz), amelynek bérleti díja 2500 euró, a közös költség 250 euró, plusz a rezsiköltség, azaz havi 800-900 ezer forintot kellene a bérletért fizetni.

Balra a felépült villapark, jobbra a most eladott HM-telek bejárata

Google StreetView

Az MNV pályázatán - amit a HM bonyolított le - a közel 1,4 hektáros telek minimálára nettó 313,6 millió forint volt. A kiírásra két ajánlat érkezett, ám a magasabb árat tartalmazó ajánlatot érvénytelenné nyilvánította a vagyonkezelő HM, mivel az ajánlattevő határidőig nem teljesítette a hiánypótlást. A WHB Projekt Alfa nyertes árajánlatát üzleti titokra hivatkozva nem közölte a HM.

Amennyiben a még erdő besorolású, 1,4 hektáros területet átsorolják a szomszédos telkekhez hasonlóan L6-os, beépítést lehetővé tevő lakóövezetbe, akkor többszörösére nőhet az értéke. A lapunknak nyilatkozó ingatlanszakértő szerint a Szalamandra úton egy négyzetméter ára elérheti a 150-180 ezer forintot, így az ingatlan ára elérheti akár a kétmilliárd forintot is. (Az MNV-pályázat adatai szerint a telek 13 783 négyzetméteres, ebből a hasznos alapterület 991,5 négyzetméter.)