Milliárdos ingatlanügylet a Balaton-parton

Balatonfüred önkormányzata 2,2 milliárd forintért vásárol 24 hektáros kempinget. Bóka István polgármester szerint ezzel egy újabb fejlesztési program kezdődhet el a városban.
Szakonyi Péter, 2014. május 17. szombat, 09:07
Fotó: Napi.hu

Kedvező áron jutott hozzá a Balaton-part egyik legértékesebb területéhez a füredi önkormányzat. A felszámolás sorsára jutott kempinget 2,2 milliárd forintért - a korábbi pályázati ár feléért - vásárolhatta meg a város. A 24 hektáros terület vételárát ez év végén kell megfizetnie Balatonfürednek - mondta kérdésünkre Bóka István polgármester. Ezt hitelből, saját forrásból és pályázati pénzekből tervezik előteremteni.

A kemping területéből két hektár hosszú távú földhasználati jogát értékesítik - tette hozzá a polgármester. A 60-80 évre szóló használati díjból is jelentős bevételre, akár egymilliárd forintra számítanak. A Balaton fővárosának is nevezett Füreden jelentős kereslet mutatkozik az apartmanházak iránt, így várhatóan ezek épülhetnek ezen a kéthektáros területen is. (A  magántulajdonban levő és tavaly nyáron eladott Hotel Füred területén novemberben hirdettek meg apartmanlakásokat, s ezek mind elkeltek.)

A balatoni kempingek tulajdonos cégének felszámolása során eddig három kemping talált új gazdára. A balatonfüredi létesítményt Balatonfüred önkormányzata, míg a siófoki és zamárdi kempinget a veszprémi székhelyű Brovana Kft. vette meg. A balatonszepezdi kemping már új tulajdonosra lelt, de több ingatlan esetében még érdeklődő sem volt. A kempingeket évek óta a Balatontourist üzemeltette, azonban bérlőként csak a napi működéshez szükséges karbantartások elvégzése volt a feladata, a tulajdonos által végzendő fejlesztések viszont elmaradtak.

A kempinget a város változatlan formában tovább üzemelteti, hiszen ez a válság közepette is nyereséget hozott. Bóka István ugyanakkor valamilyen formában állami támogatásra is számít, mert a területet a nemzeti vagyon részének tekinti. A kemping amúgy elkerülhetetlen fejlesztése egy új befektetési hullámot is  elindíthat a városban.

A most induló uniós fejlesztési szakaszban ugyan kifejezetten turisztikai beruházásokra kevesebb forrás áll majd rendelkezésre, de több olyan lehetőség nyílhat meg, amely kiegészítő turisztikai fejlesztésekre bevonható. Előkészítés alatt áll például egy mélygarázs létesítése, amely a kikötő előtti felszíni parkolót váltja majd fel, s ennek tetejét parkosítanák. Bóka István szerint továbbra is kiemelkedően fontos a magántőke bevonása.

A város a korábbi években is milliárdos nagyságrendben tudott befektetőket bevonni a fejlesztésekbe - s ugyanez a cél az elkövetkezendő években is. A keleti medence kempingeinek közös marketingtevékenysége is célszerűnek látszik, hiszen az egységes külpiaci fellépés - s ezen belül is a német turisták megnyerése - költségtakarékos és hatékony a polgármester szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

doktorFTi, 2014.05.17 11:01

Ez a cikk már pontosabb az előzőnél. A korábbi első ilyen című cikkhez már leírtam:
Na igen, Siófokon az É-K-i különálló részt adták el először, oda építettek elkerített lakóparkot és az öbölnél a kertbe belső medencét is.
Az Aranyparton azért nézzetek körbe, világszínvonalú szállodafelújítások is történtek közben, persze lepukkant hotelek is maradtak bőven.
A kempingesek egy része nagyon csóringer, erre nem érdemes milliárdokat áldozni, de a másik része meg nagyon gazdag, erre már lehet komoly bevételt tervezni. Színvonalas kempingbe csak a gazdag réteg megy..., egy középkategóriás lakókocsi 10-30-50 ezer EUR, egy lakóautó 60-100 ezer EUR, a felső kategóriában meg akár 200-300 EUR. Kemping ügyben érdemes velük számolni.
A turizmus Magyarország egyik fő bevételi forrása - az is kell, hogy maradjon - nem túl magas befektetéssel(költséggel) és színvonalas kiszolgálással lehet nagy pénzeket keresni. Magyarország gyógyvíz készlete egyedülálló. Ausztria sí nagyhatalom, őket meg ez tartja szinten, nyáron meg ugyanazokon a hegyoldalakon gyalogosan túristáskodhatsz, amiken télen csúszkálsz. Kapitalizmus..., az irigység nem visz előre...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.05.17 10:16

Mennyit is adtunk tavaly a kormány adósságrendezési programjának köszönhetően a derék füredi önki-nek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.05.17 10:07

2,2 mrd kempingre. Kemping nem hoz hasznot, csak ha a Mafia kezeli. De a terület, ha a kempinget elbontják és más épül, már igen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html