Eladó a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) egykori, a Budapest Szíve program keretében megújuló Március 15. téren álló irodaháza, az irányár nettó 950 millió forint. Az ingatlant két éve változatlan irányáron, nettó 950 millió forintért próbálja meg értékesíteni a tulajdonos cég felszámolását végző Hunyadi Zrt. Az ötemeletes, szintenként 287 négyzetméter alapterületű - a felső emeleteiről Gellért-hegyi panorámát is nyújtó - épület értékét növeli, hogy időközben megújult a Március 15. tér északi része, s nyáron folytatódik a rekonstrukció a déli résszel is. Az eladásra kiírt első pályázaton, 2010. márciusában nettó egymilliárdért hirdették az irodaházat, majd májusban 950 millióért, ám akkor már minimumárat is meghatároztak, 650 millió forintot. Információink szerint két évvel ezelőtt is többen érdeklődtek a Duna-parti ingatlan iránt, azonban végül a minimumárat ajánló vevőnek nem adták el. "Korábbi hirdetményeinkre csupán a zálogjogosult bank tulajdonában álló ingatlanforgalmazó társaságtól kaptunk vételi ajánlatot nettó 650 millió forintos vételáron. Az adásvételi szerződést azonban nem kötöttünk, mert az ingatlan megvásárlására előszerződéssel rendelkező társaság az adásvételi szerződés bíróság által történő létrehozása miatt pert kezdeményezett. A peres eljárás pernyertességünkkel lezárult, ezért került sor ismételten az ingatlan meghirdetésére. Az ingatlant nagyon sok érdeklődő megtekintette, szinte folyamatosan, az eltelt időben többen is megnézték" - tájékoztatta lapunkat Hajdú Ágnes, a Hunyadi Zrt. vezérigazgatója.

Az új ajánlatokat augusztus 24-ig lehet benyújtani a felszámolóhoz. Az évek óta használaton kívüli épület lelakott, elhasználódott, teljes belső felújításra szorul, ezt is figyelembe kell vennie az érdeklődőnek az ajánlattétel során.

A Március 15. tér 3. szám alatti, a Galamb utca sarkán álló épület 2003-ig adott otthont az FCSM központi irodájának, majd a tulajdonos fővárosi önkormányzat 2007-ben (többszöri, sikertelen pályázatot követően) eladta a Lefko Ingatlanforgalmi Kft.-nek, 1,06 milliárd forint plusz áfáért. A Lefkóból 2008 májusában vált ki a Március 15. tér Projekt Kft. (MTP), amely tulajdonosa az épületnek, s jelenleg felszámolás alatt áll.

A befektetők szállodaként akarták üzemeltetni az ingatlant. A vásárlást nagyrészt hitelből fedezték, de a további beruházási tervek kivitelezéséhez már nem kaptak új hitelt - közölte korábban lapunkkal Várday Zsuzsanna, a 2009 októberében felszámolás alá került MTP felszámolóbiztosa. A cégtulajdonosok ezért megpróbálták eladni az épületet, ez azonban a bejegyzett jelzálog miatt nem sikerült. Felszámolási eljárás alatt azonban tehermentesen lehet ingatlant szerezni, ilyenkor az eladásból befolyó összeg a zálogjogosult bankot illeti meg a követelés erejéig. A MTP felszámolását egyik hitelező és az adós is kezdeményezte. A bankon és a tulajdonosok által nyújtott tagikölcsön-követelésen kívül egyéb hitelezői igényt nem jelentetek be a céggel szemben a felszámolónál. A követelések 1,5 milliárd forintot tesznek ki. Az ingatlanértékesítésből befolyó összegből a hitelező bank követelése térülhet meg részben.