Minden ötödik négyzetméter üresen áll a raktárakban

Az első negyedév ipari ingatlankereslete 55,6 ezer négyzetmétert tett ki, ez 77 százalékos növekedés 2013 azonos időszakához képest, a ténylegesen új bérbeadások volumene azonban csupán 15,7 ezer négyzetméterre rúgott, ami a kereslet mindössze 28 százalékát jelenti - közölte a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF).
Napi.hu, 2014. április 22. kedd, 11:56
Fotó: Stockfresh

A teljes kereslet 72 százalékát (39.9 ezer négyzetmétert) a szerződéshosszabbítások tették ki. A negyedév legnagyobb tranzakciója egy 20.6 ezer négyzetméteres hosszabbítás volt a ProLogis Park Budapest-Szigetben, míg a legjelentősebb bővülésre a Tulipán Park-ban került sor, ahol 5360 négyzetméterrel növelte bérleményének területét egy cég. A legnagyobb új szerződést a WestLog DC-ben kötötték kicsit több mint ezer négyzetméteren.

Az első negyedévben összesen 19 bérleti szerződést írtak alá, közöttük két darab 10 ezer négyzetméternél nagyobb területre szóló hosszabbítási megállapodást. A logisztikai parkokban az átlagos bérelt terület mérete 3.560 négyzetméter volt, a városi logisztikai parkokban pedig 1.560 négyzetméter - írja közleményében a BIEF.

A bérlemények racionalizálása és optimalizációja tovább folytatódott, ami az üresedési ráta enyhe emelkedését eredményezte. Ennek következtében a kihasználatlan ipari ingatlanterületek aránya éves és negyedéves összehasonlításban is 0,25 százalékponttal emelkedett, és a teljes állomány 21,5 százalékára nőtt. Míg negyedéves alapon a logisztikai parkokban az üresedési ráta 0,12 százalékponttal csökkent, addig a városi logisztikai ingatlanokban jelentősen - 3,58 százalékponttal - emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK