Mocorognak a lakásépítők

Idén az első három hónapban 1692 új lakás épült, ami 51 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 1654 volt, ez 20 százalékos növekedés év per év alapon. A használatbavételi engedélyt kapott lakások száma a kimutatható növekedés ellenére továbbra is rendkívül alacsony, a válságot megelőző 2008. év első negyedévi teljesítmény alig harmadának felel meg. A kiadott építési engedélyek száma szintén kimozdult a holtpontról, de ez is csak a 2008. első negyedévi szint 18 százalékát teszi ki - közölte a KSH.
Napi.hu, 2014. május 5. hétfő, 09:00
Fotó: Napi.hu

Budapesten 529 új lakást vettek használatba, ami ugyan több mint kétszerese az egy évvel korábbinak, azonban még a 2012. évi szintnek is alatta marad: nem éri el a 2012 első negyedévi érték 70 százalékát. A régiók közül az összes lakás több mint fele Közép-Magyarországon épült, ezen kívül csak Győr-Moson-Sopron megyében figyelhető meg számottevő lakásépítési tevékenység. Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön továbbra is csökkent a használatba vett lakások száma.

Az év első három hónapjában a kiadott új lakásépítési engedélyek száma közel azonos a használatba vett lakásokéval. Az egy évvel korábbi alacsony bázishoz viszonyítva 20 százalékkal több, 1654 új engedélyt adtak ki, ami a 2008. I. negyedévinek még az egyötödét sem teszi ki, a 2012-es év azonos időszakának adataitól pedig 23 százalékkal marad el. Csak Pest és Győr-Moson-Sopron megyében tervezik 300-nál több lakás építését.

Az építtetői kör összetétele az egy évvel korábbihoz képest arányaiban eltolódott: a természetes személyek által épített lakások aránya 70-ről 56 százalékra csökkent, a vállalkozások által épített lakásoké pedig 29-ről 43 százalékra emelkedett. Budapesten az összes lakás 83 százalékát vállalkozók építtették. Mindössze 14 lakás épült önkormányzati megbízásból.

Az építtetői kör átrendeződésével összhangban kisebb lett a saját használatra épített lakások aránya (67 helyett 53 százalék), az értékesítésre szánt lakásoké pedig nőtt (31-ről 45 százalékra). Bérbeadásra a lakások 1 százaléka épült, akárcsak egy évvel korábban.

Az újonnan épült lakóépületek között 70-ről 53 százalékra csökkent az új családi házak aránya, ugyanakkor a többszintes, többlakásos épületeké nagyobb lett (24 helyett 43 százalék). A lakóparki lakások aránya 2 százalékos (egy évvel korábban 4 százalékos) volt.
2014 első negyedévében a használatba vett lakások átlagos alapterülete 99 négyzetméter volt, ez 13 négyzetméterrel kevesebb, mint korábban,

HOZZÁSZÓLÁSOK