Tovább bonyolódik az eddig sem unalmas Lánchíd Palota története. Értesüléseink szerint az elmúlt héten ismét munkások jelentek meg a hónapok óta elhagyatott épületben, és  felgyorsultak az átalakítási munkák. A feltűnő sietség mögött az állhat, hogy a palotát bérbe vevő Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) értesítette dolgozóit, szeptembertől oda helyezi át a cég székhelyét, s csak a felső vezetők maradnak a jelenlegi, VI. kerületi, Nagymező utcai ingatlanban. A hírt az teszi érdekessé, hogy a Clark Ádám téri Lánchíd Palota belső berendezését az Eximbank már két évvel ezelőtt szétverette, de számos vita és per következtében eddig sem az átalakítást nem fejezte be, sem a költözésre nem tűzött ki időpontot. További fejlemény, hogy az ingatlan iránt az elmúlt hónapokban fokozott érdeklődést mutattak befektetők, sőt több vételi szándéknyilatkozat is született.

A Napi.hu információi szerint a komoly érdeklődők között van a kínai kormány, amely ide kívánja telepíteni európai kulturális központját. Ezt valószínűsíti, hogy a kínai kulturális miniszter közelmúltbeli budapesti hivatalos látogatása során bejárta az épületet. A minisztert a Külgazdasági és Külügyminisztérium fogadta, amely az Eximbank tulajdonosa is.

Értesülésünk szerint a palota tulajdonosa, Nobilis Kristóf jó áron megszabadulna a bírósági perekkel is terhelt ingatlantól. (Nobilis a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2016-os listáján a 100. helyen áll mintegy 6,8 milliárd forintra becsült vagyonával.) Az Eximbank ugyanakkor már több mint két éve fizeti a 4800 négyzetméteres épület bérleti díját, mégpedig úgy, hogy közben szintén bérleti díjat fizet a Nagymező utcai székházért. Az állami bank megerősítette a költözésről szóló értesülésünket, de hangsúlyozták, kényszermegoldásról van szó. A költözés után a pesti székházban csökken az általuk bérelt terület.

Perre mentek a palota miatt

A Lánchíd Palotát felújítás után 2008-ban adták át az akkori bérlőknek, ám a gazdasági válság csődbe vitte a tulajdonosát, a Lánchíd Palota Kft.-t. Az épület négy évig üresen állt, majd a CIB Bank workout cégétől, a Recovery Ingatlanhasznosító Kft.-től Nobilis Kristóf Döb-68 Zrt.-je vette meg 10 millió euróért, azaz hárommilliárd forintért.

Az új bérlő az Eximbank lett volna, 2014 őszén indult volna a költözködés. Az Eximbank akkor kérdésünkre még tagadta a bérleti szerződés létrejöttét és azt közölte, meghosszabbították a Nagymező utcai székház bérleti szerződését. Ennek ellenére a megállapodás létrejött, de a költözés elmaradt. Néhány hónapra rá a pénzintézet pert indított a Lánchíd Palota tulajdonosa ellen.

Nagyfokú értékaránytalanság miatt indított eljárás első tárgyalására 2015 márciusában került sor a Fővárosi Törvényszéken. Az Eximbank azért ment perre, mert aránytalanul magasnak tartja az általa korábban kibérelt irodaépület bérleti díját, és a szerződés egyéb feltételeit is hátrányosnak érzi. A polgári peren túl büntető feljelentést is tettek a bank azon korábbi vezetői ellen, akik a bérleti szerződést megkötötték az ingatlantulajdonos Nobilis cégével. (Egyes hírek szerint ezért kellett távoznia a bank vezérigazgatói székéből Nátrán Rolandnak.)

A per során az Eximbank által felvetett értékaránytalanságot több ingatlanpiaci szakértő is cáfolta, érdekes módon ezek között volt az Eximbank által felkért szakértő is. A jogi szakvélemények pedig cáfolták, hogy a szerződés feltételei hátrányosak lennének a bank számára. Ezek a perek még tartanak, az elmúlt héten két tárgyalásra is sor került. Az elsőfokú ítélet legkorábban idén ősszel születhet.