Az állami beruházási ügynökség nettó 29,94 milliárd forintos ajánlattal a Garancsi István többségi tulajdonában lévő Market Építőt és a Mészáros Lőrinc és három gyereke nevén lévő Fejér-B.Á.L. Zrt.-t hirdette ki győztesnek azon a közbeszerzési eljáráson, amelyet a Nemzeti Filmintézet fóti telephelyén megvalósítandó filmstúdió-fejlesztésre írtak ki - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) megjelent hirdetményből.

A Magyar Közlönyben július 30-án jelent meg az a kormányhatározat, amely a Gazdaság-újraindítási Alapból 41,7 milliárd forint támogatást ad a projektre. A kivitelezés pedig hamarosan megkezdődik, ugyanis augusztus 6-án a Nemzeti Filmintézet (NFI) már alá is írta a szerződést a kivitelezőkkel, akik a projektbe alvállalkozókén bevonják Szíjj László Duna Aszfalt Zrt.-jét is - írja az Átlátszó portál a blogján. Az ajánlatban még két másik alvállalkozót jelöltek meg: a Market leánycég Vilati Szerelő Zrt.-t és a szintén Market-érdekeltség Lean Tech Kft.-t.

“Világszínvonalú filmstúdiók épülnek Fóton. A Nemzeti Filmintézet beruházásaként heteken belül megkezdődnek négy új műterem építési munkálatai minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztése keretében. A fóti gyártó bázis kapacitását közel ötszörösére növelő fejlesztés előkészítése másfél éve tart, a finanszírozásáról a hétvégén megjelent kormányhatározatban rendelkeztek" – írta augusztus 2-án az NFI a honlapján megjelent közleményben.

"A stúdiókomplexum bővítése során 4 új filmstúdió épül, amelyek összesen további 10 ezer négyzetméter hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi 2670 négyzetméternyi stúdiókapacitást, így végül 12670 négyzetméter áll majd a produkciók rendelkezésére. A 4 új műteremből 2-2 összenyitható, így egy egységben 5000 négyzetméter is rendelkezésre áll, ezáltal nagy volumenű produkciók igényeit akár párhuzamosan is ki tudja szolgálni" - írta az NFI.