Újabb kedvezménnyel segíti a jómódú családosokat a kormány

Jövő januártól teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új vagy használt ingatlant - jelentette be Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter.
Domokos László, 2020. október 19. hétfő, 13:59
Fotó: Getty Images

Az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük. Mivel a csokot egyedülálló szülők is igényelhetik, a lehetőség rájuk is érvényes - mondta a miniszter az MTI beszámolója szerint.

Ez egy 50 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forint megtakarítást jelent, a családok így az áfacsökkentéssel és az áfamentességgel együtt 15,5 millió forintot spórolhatnak meg.

A program felülről nyitott, annyi pénzt nyújtanak, amennyire igény lesz - tette hozzá Novák Katalin.

Korábban már kiderült, hogy januártól a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A támogatás a gyermek 18 éves koráig biztosan igényelhető, de a gyermekek otthongondozási díjára jogosultak életkori határ nélkül is élhetnek a lehetőséggel.

A programért a Magyar Államkincstár lesz a felelős, mert az képes nagy érdeklődés esetén is a tömeges igények kielégítésére. A cél az, hogy a visszaigényléseket lehetőleg teljes egészében online lehessen intézni, és minél rövidebb idő alatt lehessen megvalósítani - mondta most a miniszter.

Egy kérdésre Novák azt is elmondta, hogy az otthonteremtési program egy elemmel még biztosan bővül.

HOZZÁSZÓLÁSOK