Olcsón vehet saját tavat - íme, az árak!

Növekvő kínálat és csökkenő árak jellemzik a hazai halastópiacot − állítják a lapunk által megkérdezett szakemberek. Nem csak a klasszikus halastavakból és tórendszerekből van túlkínálat, hanem ivadéknevelő telepekből, horgásztavakból, sőt olyan rezidenciákból is, amelyek területén tó van.
Körtési Zsolt, 2013. június 2. vasárnap, 08:57

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A tó és tógazdálkodás jövedelmezősége az elmúlt években jelentősen csökkent, így egyre többe kerül a fenntartás és a fejlesztés. A hazai halastavak jelentős része eliszaposodott, nincs megfelelő vízutánpótlása, és arra is bőven van példa, hogy a tulajdonos nem tudja finanszírozni a folyamatos haltelepítést. (Ennek költsége hektáronként legalább 1-1,2 millió forint.) Növeli az eladósorba került tavak listáját, hogy a korábbi években sokan hitelből vágtak bele a vásárlásba, illetve különböző, elsősorban turisztikai fejlesztésekkel kombinált beruházások megvalósításába, ám ma már nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket.

Az egész országban különböző tavak értékesítésével és bérbeadásával foglalkozó, szolnoki székhelyű Burján Ingatlan Iroda üzemeltetője, az Extraverz Szolgáltató Kft. tulajdonosa, Burján Nándor a Napi Gazdaságnak elmondta: a legfrekventáltabb vidékeken is lakásáron lehet olyan többhektáros, akár rezidenciának is alkalmas területet venni, amelyen kiváló állapotban lévő ingatlan és tó is van. Nem csoda, hogy a nagy, különösen a fővárostól távol lévő, nehezen megközelíthető ingatlanokat a zuhanó árak ellenére egyre nehezebb értékesíteni − persze a bérlők sem tolonganak.

A legnagyobb, közel húszszázalékos árcsökkenés az elmúlt időszakban az ország keleti felében volt, bár a Dunántúlon sem sokkal jobb a helyzet. A Balaton közelében, a Bakony déli részén, mindössze 14 millió forintért árulnak például egy olyan 14 hektáros területet, amelyen egy 5 hektáros tó van.

Valamivel jobb a helyzet a horgásztavak piacán, de már ezekből is túlkínálat alakult ki. Önmagáért beszél, hogy az egyik, külföldi horgászok által is kedvelt, 0,6 hektáros horgásztóért irányárként 35 millió forintot kérnek. Burján szerint − bár ő érdekelt a piac felpörgetésében − érdemes körülnézni a "tópiacon", mert lesznek uniós források a területek fejlesztésére.

Van benne üzlet
Egyetlenegy tavat sem kínálnak feldolgozóval együtt. Ilyen létesítmény az elmúlt években, döntően források hiányában, alig épült. Van néhány kivétel, mint a Keszthely közelében lévő Szentgyörgyváron, ahol az orosz tulajdonban lévő Halház Kft. mintegy 3 millió euró költséggel épített halnevelő telepet. A cég tervei szerint a mintegy 4,5 hektáros területen még az idén − további 3,5 millió euró beruházással − évi ezer tonna kapacitású halfeldolgozó is elkészül. A társaság egyébként idehaza további öt hasonló telep létrehozását tervezi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2013.06.02 21:03

Érdeklődtem ez ügyben.No nem mintha tavat akarnék venni.Jó ha egy kád vizet ki tudok fizetni.
No,szóval megveszed a tavat.A víz nem a tiéd,a benne lévő hal szintén nem.Csak a tófenék az ami a tied.
Az erdő tulajdonos se rendelkezik szabadon a fával,ha meg földed van a rajta kárt tevő vad se a tied.Szóval akkor miért vennél???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html