A pénzmosás gyanúja vetődhet fel egyes nagy értékű, hosszú évekre, indokolatlanul, mindenféle üzleti racionalitást mellőzve, magára hagyott épületeknél − utal többek között a cégnyilvántartás szerint 2009 tájékán számos amerikai cég vagyonelemei között is megjelenő Balettintézet és több nagykörúti, bedeszkázott ajtajú épület sorsára Leitner József ingatlanszakértő.

Az akaratlan közreműködés elkerülése érdekében Leitner szerint az ingatlanosnak észre kell vennie a figyelmeztető jeleket. A nagy értékű tranzakcióknál az ügyfelek rendszerint külföldiek, de feltűnő, ha a név, az elérhetőség és az állampolgárság más-más országhoz köthető, a megbízás pedig minimum furcsa − idéz a szakértő olyan esetet, melyben orosz nevű, jemeni állampolgárságú, bolgár bejelentésű céggel rendelkező vevő ukrán vagy osztrák határ közeli ingatlant keres.

Elgondolkodtató, ha egy 50−100 milliós vételi megbízásnál nincs vagy zavaros az elérhetőség, esetleg az ügyfél több magyarországi cégnek is az ügyvezetője, az értesítési címre pedig 30-40 címet is bejegyeztek. Jellegzetes, ha az értesítési cím egyáltalán nem illik az ügylet nagyságrendjéhez, egy 100 milliós keresésnél a cím egy külvárosi lakótelep 10. emeleti lakása − emeli ki Leitner.

A nem "latin ábécét" használók különböző dokumentumaiban eltérő írásmódú adatok (név, anyja neve,  címe) is figyelmeztető jelek − sorolja Leitner, miként a szokatlan országkombinációk is, amelyeknél egy furcsa összetételű nemzetközi vevőcsoport épp a magyar ingatlanpiacban lát indokolatlanul nagy fantáziát.

Vészjelzés értékű ha a kereső csak összeget határoz meg, paramétereket nem, illetve előre jelzi, hogy a későbbi eladásban is kéri a közreműködést. Ide tartozik, ha feltűnően a piaci érték fölött akar fizetni, vagy ha a szerződésbe jelentősen a piaci ár alatti összeget írna. Szokatlan, ha 4-5 veszteséges céggel a háttérben újabb tranzakcióra készül és az üzletileg megalapozatlan, a magára hagyott vagy folyamatosan továbbadott fejlesztések is ebbe a sorba tartozhatnak − utal a szakértő több, főváros körüli, nem keresett helyen felépített csarnokra. Sokan érkeznek csoportosan a tengerentúlról, magyar kötődés nélkül, s azt sem tudják, mit akarnak − erre is érdemes figyelni, miként arra is, hogy miért áll össze egy spanyol, német, ír csapat magyarországi vételekre, s közben olyan helyszíneken alapít céget és tart fenn irodát, amelyeket magyar offshore társaságok is előszeretettel használnak. Feltűnő, ha különböző valutákban vagy nagy összeget kis címletekben akarnak fizetni, netán olyan személy vásárolna, aki a cégnyilvántartás szerint 30-40 cég kézbesítési megbízottja − figyelmeztet a szakértő.

Úgy véli, az ingatlantranzakciók 80 százalékánál észrevétlen marad a pénzmosás, s egy óvatlan közvetítő könnyen besétál a csapdába, s akaratán kívül is bűnrészessé válhat. Ezt csak kellő körültekintéssel lehet elkerülni, s gyanú esetén  még aláírás előtt a őségelegjobb óvatosan kihátrálni az ügyletből − hangsúlyozza.