Idén az első negyedévben a BIEF egy új irodaépület átadását regisztrálta; az SAP új épületszárny fejlesztése készült el Észak-Budán a Graphisoft Parkban, 5,5 ezer négyzetméterrel növelve az irodaállomány méretét. A teljes budapesti modern irodaterület jelenleg 3,3 millió négyzetmétert tesz ki.

Az irodapiac üresedési rátája tovább csökkent, az első negyedév során 0,3 százalékponttal 9,2 százalékra süllyedt, ami Budapesten az eddig regisztrált legalacsonyabb érték. A legtelítettebb alpiac továbbra is Dél-Buda (3,6 százalék), míg a legmagasabb üresedési rátát (34 százalék) ismét az Agglomerációban tapasztalták.

A kereslet 2017 első negyedévében az elmúlt öt év első negyedéves átlagát hozva 67 ezer négyzetmétert tett ki. Az elmúlt időszakokhoz képest a nettó bérbeadás aránya tovább nőtt a szerződéshosszabbításokhoz képest, az új bérbeadások pedig a teljes volumen 53,3 százalékát érték el. A második legnagyobb arányt a bővülések képviselték 18,3 százalékkal, míg a szerződéshosszabbítások 18,2 százalékos piaci részesedéssel járultak hozzá a teljes kereslethez. Az előbérleti szerződések részaránya 10,3 százalék volt - írja a BIEF.

A Váci úti folyosó a legnépszerűbb alpiac, a szerződések több mint 20 százalékát itt kötötték. A Pest Központ, Észak-Buda és Buda Központ régiók pedig szinte egyformán 17-17 százalékos részarányt képviseltek.

A BIEF 2017 első negyedévében összesen 154 bérleti tranzakciót regisztrált, 435 négyzetméteres átlagos területtel, ami közel 10 százalékkal nagyobb, mint az elmúlt 5 év első negyedéveinek átlaga.

A legnagyobb méretű tranzakciót, egy ötezer négyzetméteres új bérletet a Váci Greens B épületében kötötték. Ezt követte a Bayer szerződéshosszabbítása az Alkotás Pointban 3,3 ezer négyzetméteren. A legnagyobb előbérleti szerződést az SAP hozta tető alá a Graphisoft Park egyik új épületében, 3,3 ezer négyzetmétert lekötve.

A negyedév során 7600 négyzetméterre rúgott a nettó piaci felszívás - közölte a tanácsadók fóruma.