Az építőipar ma az egyik leggyorsabban fejlődő ágazata a gazdaságnak, amelynek a teljesítményéből jelenleg mintegy 4 százalékkal részesedik, de az a cél, hogy ez az a részarány elérje az 5-6 százalékot - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tárca és a szektor ágazati konzultációját, s azt követően, hogy az NGM és a szektort képviselő Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) együttműködési megállapodást írt alá.

Varga szavai szerint jelenleg az építőipar lehetőségeinek és kapacitásainak újraépítése zajlik, ennek érdekében a kormány folytatja az otthonteremtési program támogatását a csokon keresztül, s ösztönözni fogják a panelprogram folytatását is. Ugyanakkor bár az ágazat részéről felmerült az új lakások eladásához kapcsolódó kedvezményes, 5 százalékos áfa határidejének meghosszabbítása is, a határidő felülvizsgálata jelenleg nem szerepel kormány napirendjei között. Ha a folyamatos egyeztetések során az ágazat szereplői szakmailag alátámasztott javaslatot tesznek, azt a kormány megvizsgálja - mondta Varga.

További lépéseket terveznek a szakma vonzóbbá tétele érdekében a szakképzés területén, a képzést a kereslethez, a gazdaság igényeihez igazítják.

Húszmilliárdból fejleszthetnek

Decembertől 20 milliárdos keretű technológiai, gépberuházási, kapacitásbővítési fejlesztésekre pályázhatnak az építőipari vállalkozások, a vissza nem térítendő támogatás régiótól függően 25-50 százalékos önerővel pályázható, ha a kerete kimerül, lesz lehetőség a folytatásra - közölte a miniszter.

Az együttműködési megállapodással új korszak nyílik az ágazat számára, jelezve, hogy az építőipar számíthat a kormány együttműködésére - fogalmazott Varga Mihály.

Annak ellenére, hogy az építőipar 27 százalékkal nőtt, ez még mindig kevés, a további felzárkózáshoz, a fizetőképes kereslet kiszolgálásához  kormányzati segítségre van szükség, hiszen a kormányzat jelenleg a legnagyobb megrendelője a szektornak - indokolta Koji László ÉVOSZ elnök, hogy miért kér néhány területen segítséget a szakszövetség a kormánytól.

Az egyik kritikus terület a 10 éven keresztül elmaradt beruházások pótlása, az ehhez szükséges forrásokra a decemberben induló pályázat megoldást kínál - vélte az ÉVOSZ elnöke. Égető problémaként említette a munkaerőhiányt, megjegyezve: ne tévesszen meg senkit, hogy ma 35 ezer fővel többen dolgoznak az építőiparban, mint a 2014-es mélyponton. Egy részük ugyanis csak a közben kikényszerített legális foglalkoztatás miatt vált láthatóvá, nagy többségük viszont még be sem tanított segédmunkás, akiket képezni és foglalkoztatni is kellene egyszerre, ebben is kormányzati segítséget vár az ágazat - hangsúlyozta Koji.

Nem lehet ekkora hullámzást jól kezelni

Középtávon pedig arra várnak megoldást, hogy a kormányzat, mint legnagyobb megrendelő (jelenleg 60 százalékban állami megrendeléseket teljesít az építőipar) piackiegyenlítő lépéseket tegyen, hogy a szektornak ne kelljen egyik évről a másikra 30-40 százalékos keresleti különbségeket kezelni - emelte ki Koji, hozzátéve, hogy még ha az építőipar erre képes is, a járulékos ágazatok már kevésbé.

Az ukrán, szerb vendégmunkások foglalkoztatásának megkönnyítésével kapcsolatban Varga kérdésre válaszolva azt mondta, a fő hangsúly a magyar munkanélküliek foglalkoztatása, Koji pedig a külföldiek szervezett munkavállalása mellett foglalt állást, megjegyezve, hogy tartósan nem a vendégmunkások fogják megoldani a magyar építőipar kapacitásgondjait.

Címlapkép forrása: Shutterstock