Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat kitér arra, hogy a lakásokat magánfejlesztők építik, de ehhez a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram Hajrá konstrukciója elérhető finanszírozást biztosít.

A bérbe adott lakások után befolyó lakbér áfamentes, míg az eladásra kínált lakások áfája 5 százalék lesz.

A program céljai a következők:

 

  • akár saját tulajdonú, akár bérelt lakásban segítse az első vagy új otthon megteremtését a városi lakosság számára;
  • a gazdaságélénkítő, beruházásösztönző hatás révén támogassa a munkahelyek megőrzését, új munkahelyek létrejöttét és vállalkozások stabil működését;
  • a környezettudatos várostervezés jegyében, környezet- és klímabarát lakóépületek építésének ösztönzésével - az ipari műemlékek védelme szem előtt tartásával - előmozdítsa a kihasználatlan és elhanyagolt városi rozsdaövezetek megújítását.

 

A jellemzően barnamezős területeket is magában foglaló területek lesznek rozsdaövezeti akcióterületekként kijelölve. Ezeknek két típusa lesz:

 

  • azonnali rozsdaövezeti akcióterületek: olyan rozsdaövezeti terület, amelyen a megvalósítani kívánt építési beruházások megindításához szükséges előkészítő munkák elvégzése nem szükséges,
  • közép- és hosszú távú rozsdaövezeti akcióterületek: olyan rozsdaövezeti akcióterület, amelyek összetett előkészítő munkát, adott esetben környezeti kármentesítést, bontást, közműrendezést és infrastruktúrafejlesztést igényelnek.

 

A program megvalósítására szeptember 30-ig kell előterjesztést készíteniük a kormány számára az illetékes minisztereknek.